На Чернігівщині знайшли вбитою жінку, яка потерпала від домашнього насильства: вона зверталась за допомогою правоохоронців

Джерело: Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець

Омбудсмен Дмитро Лубінець повідомив, що у Чернігівській області у власному будинку знайшли мертвою жінку, яка систематично потерпала від домашнього насильства з боку свого співмешканця. За даними Лубінця, загибла раніше зверталась за допомогою.

Зокрема, зазначив омбудсмен, відповідне звернення від жінки вони отримали у липні 2023 року.

Вже згодом у ЗМІ повідомили, що наприкінці липня цю жінку знайшли мертвою: її було вбито у власному помешканні. Правоохоронні органи затримали підозрюваного. Ним виявився той самий співмешканець вбитої.

“Зазначу, що отримавши звернення, я скерував листи до Чернігівської ОВА, СБУ, Новгород-Сіверської окружної прокуратури Чернігівської області, ГУ Нацполіції в Чернігівській області”, – повідомив Лубінець.

Своєю чергою Чернігівська ОВА повідомила, що поліціянти навідались до жінки, однак вона відмовилась писати заяву на свого кривдника.

Поліціянти рекомендували жінці звернутися до правоохоронних органів і суду з метою притягнення кривдника до відповідальності та застосування до нього спеціальних заходів щодо протидії домашньому насильству.

Також, для отримання комплексної допомоги, зокрема безплатних соціальних послуг, психологічної, інформаційної та юридичної допомоги жінці рекомендували звернутися до КУ “Центр надання соціальних послуг” Понорницької селищної ради.

У Новгород-Сіверській окружній прокуратурі Чернігівської області повідомили, що після звернення омбудсмена на співмешканця вбитої склали два адмінпротоколи: за вчинення домашнього насильства та за невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування (співмешканець вбитої – це громадянин РФ, з протермінованою посвідкою на тимчасове проживання).

Також прокуратурою було винесено 2 термінових заборонних приписи, які він порушував.

15 липня було зареєстровано кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення передбаченого частиною першою статті 125 (Умисне легке тілесне ушкодження) Кримінального кодексу України.

“З огляду на цю ситуацію залишається відкритим питання налагодження механізму взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, зокрема в Чернігівській області. Тому беру під особистий контроль притягнення до відповідальності всіх винних у смерті жінки від рук домашнього тирана!”, – наголосив Дмитро Лубінець.

Після низки вибухів електронних пристроїв у Лівані армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) почала перекидання 98-ї дивізії із сектора Гази на північний кордон.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.