«Якби Україна визнала незалежність Косова, вона б втратила все в один день» — президент Сербії

Джерело: RTRS

Президент Сербії Александар Вучич пригрозив Україні, що вона може втратити “все за один день” у випадку визнання незалежності Косова.

“Що стосується України, то це наша дружня країна. Я вважаю, що Зеленський – набагато мудріший і розумніший за Мережка. Бо уявіть собі, якби Україна визнала незалежність Косова, вона б втратила все в один день”, – йдеться у повідомленні.

За його словами, він виступає за лібертаріанський підхід і за те, щоб Сербія приймала власні рішення.

“На нас чиниться тиск. Вони хочуть, щоб це якнайшвидше закінчилося”, – підкреслив Вучич.

Зазначимо, що Косово 14 грудня 2022 року подало заявку на членство в ЄС. Згодом влада Сербії надіслала запит миротворчому контингенту НАТО KFOR, аби дозволити країні надіслати до Косова одну тисячу поліціянтів і армійців. НАТО відхилив запит.

Наприкінці 2022 року ЄС і США висловили занепокоєння через напружену ситуацію. Наприкінці травня 2023 року у Косово трапилися зіткнення поліціянтів із сербськими демонстрантами. Ситуація напружувалася на півночі Косова, а також у відносинах між Белградом і Приштиною в останні місяці.

Останніми тижнями там стався спалах насильства через місцеві вибори. Тоді сербська більшість бойкотувала через невизнання результатів.

5 серпня прем’єр-міністр Косова Альбін Курті заявив, уряд ухвалив рішення про 25% скорочення присутності правоохоронців у північних муніципалітетах країни.

Російські окупанти атакували авто “швидкої” у Станіславі, що на Херсонщині, повідомила 18 жовтня обласна військова адміністрація.

Канада планує надати Україні пакет військової допомоги на суму 64,8 млн канадських доларів (47 млн доларів США), заявив міністр оборони країни Білл Блер. Він включатиме стрілецьку зброю, боєприпаси та захисне спорядження.

На цей вікенд можна сміливо планувати прогулянки та роботу на відкритому повітрі — буде прохолодно,…

Очільник Головного управління розвідки Міноборони (ГУР) Кирило Буданов підтвердив, що зараз на сході Росії майже 11 000 північнокорейських піхотинців проходять підготовку для участі в бойових діях в Україні.

Протягом минулої доби, 17 жовтня, на фронті зафіксували 210 бойових зіткнень. Росіяни активно обстрілюють позиції українських захисників, зокрема, залучивши близько 1450 дронів-камікадзе.