Рубль впав до 97 за долар вперше за 16 місяців, – Bloomberg

Джерело: Bloomberg

Рубль ослаб на 23% стосовно долара цього року, відтак перемістившись у трійку найгірших ринків, що розвиваються, разом з турецькою лірою та аргентинським песо. 

У середу, 9 серпня, курс долара в Росії сягнув 97 рублів. Таке падіння востаннє спостерігалось в березні 2022 року, після того, як Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну.

Очікується, що профіцит рахунку поточних операцій Росії – різниця між експортом та імпортом – буде близьким до нуля в липні. Банк Росії має опублікувати дані за липень у середу, 9 серпня.

Останні дані центрального банку засвідчили, що великі російські експортери продали 84% своїх валютних надходжень на ринку в червні. Але їхні доходи – ключове джерело твердої валюти для Росії після вторгнення – скоротилися лише до 6,9 мільярда доларів у липні – з 16,8 мільярда доларів за той самий період минулого року.

Рубль зараз позбавлений останнього джерела підтримки, яке він мав від регулярних продажів іноземної валюти Міністерством фінансів, оскільки з серпня фінансові органи перейшли на купівлю відповідно до фіскального правила.

Психологічно важлива позначка у 100 рублів за долар може бути досягнута найближчим часом, – вважає Георгій Ващенко, заступник керівника відділу досліджень Freedom Finance Global в Астані. 

“Я б не очікував, що тенденція до ослаблення припиниться”, – сказав він.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.

Сьогодні вдень, 7 вересня, російські окупанти завдали ударів керованими авіабомбами по Харкову та селищу Мала Данилівка Харківського району. Є поранені.