Відтепер при реорганізації засновники музеїв погоджуватимуть з Мінкультом використання музейних зібрань

Джерело: Міністерство культури та інформаційної політики України.

Верховна Рада України прийняла законопроєкт згідно з яким засновники музеїв погоджуватимуть з Мінкультом використання музейних зібрань при реорганізації.

“Верховна Рада України 304 голосами “за” прийняла в цілому проєкт Закону України “Про внесення зміни до статті 10 Закону України  “Про музеї та музейну справу” щодо порядку подальшого використання музейних зібрань у разі реорганізації музеїв”. Документ розробило Міністерство культури та інформаційної політики та вніс на розгляд Кабінет міністрів України”, – зазначили у відомстві.

Відтепер у разі реорганізації, а саме: злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення музеїв, заснованих на державній та комунальній формах власності, порядок подальшого використання їх музейних зібрань визначатиме засновник за обов’язковим погодженням з Міністерством культури.

У відомстві пояснили, що ці зміни до законодавства не лише дозволять краще зберігати Музейний фонд України, а й забезпечуватимуть прозорість процесу реорганізації музеїв.

Водночас законопроєкт дасть можливість не допустити прихованої ліквідації музеїв через механізм їх реорганізації, злиття, приєднання, поділ, виділення, перетворення музеїв, що засновані на державній і комунальній формах власності.

Нагадаємо, раніше статтею 10 ЗУ “Про музеї та музейну справу” порядок використання музейних зібрань у разі ліквідації музею визначав засновник за погодженням з МКІП. У випадку ж реорганізації, злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення музеїв такий обов’язок погодження був відсутній. Це несло загрозу збереженню Музейного фонду України.

У вересні російська армія щоденно втрачала на полі бою в Україні у середньому по 1271 особі вбитими та пораненими. Відповідні дані оприлюднив високопосадовець Північноатлантичного альянсу на брифінгу в Брюсселі в кулуарах засідання міністрів оборони 17 жовтня. 

Надлишок нафти на світовому ринку штовхає її ціну вниз, а разом з нею нижче встановленого порогу у $60 за барель опустилася і вартість російського сорту.

У Бразилії у шістьох пацієнтів виявили ВІЛ після трансплантації органів, які надала служба донорства Ріо-де-Жанейро.

Вчені з Університету Джорджа Вашингтона дійшли висновку, що чорний шоколад та інші продукти з какао можуть містити шкідливі метали, зокрема свинець та кадмій.

17 жовтня Україна отримала від Швейцарської агенції з розвитку та співпраці важку машину для розмінування GCS-200. Загалом впродовж року Швейцарія передасть три машини для розмінування, котрі передадуть піротехнічним підрозділам ДСНС.