Оголошено тимчасові коридори для торговельних суден, що йдуть до/з портів України, – ВМС

Джерело: ВМС ЗС України в Facebook

Згідно з наказом навігаційного доручення Військово-Морських Сил ЗСУ від 8 серпня були введені нові тимчасові маршрути руху цивільних суден до та з чорноморських морських портів України. До того ж повідомляють, що на всіх цих маршрутах існує військова загроза та ризик мінної небезпеки з боку РФ.

Раніше Україна вже пропонувала ці маршрути у своєму зверненні до Міжнародної морської організації (IMO). Рада IMO підтвердила право України на вільне торговельне судноплавство, що гарантується міжнародним морським правом.

IMO закликала Росію дотримуватися міжнародних конвенцій та припинити загрози торговельному судноплавству в Чорному морі.

Зазначені маршрути перш за все призначені для забезпечення можливості виходу цивільних суден, що перебувають в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний ще з початку повномасштабної агресії Росії в лютому 2022 року. Пропуск суден по цих маршрутах буде дозволений лише власникам/капітанам суден, які офіційно підтвердили свою готовність до плавання в поточних умовах.

Колишній лідер збірної України з футболу Євген Коноплянка завершив кар’єру.

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

В суботу, 7 вересня, тисячі людей вийшли на вулиці Франції, щоб протестувати проти призначення президентом країни Емманюелем Макроном правоцентриста Мішеля Барньє прем’єр-міністром Франції.

Представники охорони здоров’я США підтвердили випадок захворювання на пташиний грип у пацієнта, який не контактував безпосередньо з інфікованими тваринами.

За даними сайту Downdetector.com, платформа соціальних медіа X в суботу, 7 вересня, відновила роботу після збою, який тривав менше ніж годину.