В Україні буде кращий урожай, ніж очікувалось раніше

Джерело: Міністерство аграрної політики України

В Україні завдяки хорошій погоді очікують значно кращого врожаю зернових та олійних культур, ніж планувалося раніше. На початку весни 2023 року очікували валовий збір на рівні 63,5 млн тонн (на 13% менше, ніж торік), але нині його прогнозують на рівні 76,7 млн тонн (на 5% більше).

Водночас цього року загальна площа посівних ярих і озимих зернових була меншою на 980 000 га, ніж торік.

“Погодні умови сприяли майже рекордній врожайності зернових культур (до 51,8 ц/га) що дозволяє значно збільшити обсяги виробництва врожаю”, – повідомило міністерство.

Планується зібрати 20,9 млн тонн пшениці, 5,8 млн тонн ячменю, 28,1 млн тонн кукурудзи. Також урожай цукрового буряка збільшиться з 9,9 млн тонн до 13,7 млн тонн.

У міністерстві наголосили. що валове виробництво олійних культур досягне 20,3 млн тонн (на 550 000 тонн менше, ніж торік). Серед них: соняшника – 12,0 млн тонн, сої – 4,2 млн тонн, ріпака – 4,0 млн тонн. Лише щодо соняшника та сої прогнозується зменшення урожаю.

У вересні російська армія щоденно втрачала на полі бою в Україні у середньому по 1271 особі вбитими та пораненими. Відповідні дані оприлюднив високопосадовець Північноатлантичного альянсу на брифінгу в Брюсселі в кулуарах засідання міністрів оборони 17 жовтня. 

Надлишок нафти на світовому ринку штовхає її ціну вниз, а разом з нею нижче встановленого порогу у $60 за барель опустилася і вартість російського сорту.

У Бразилії у шістьох пацієнтів виявили ВІЛ після трансплантації органів, які надала служба донорства Ріо-де-Жанейро.

Вчені з Університету Джорджа Вашингтона дійшли висновку, що чорний шоколад та інші продукти з какао можуть містити шкідливі метали, зокрема свинець та кадмій.

17 жовтня Україна отримала від Швейцарської агенції з розвитку та співпраці важку машину для розмінування GCS-200. Загалом впродовж року Швейцарія передасть три машини для розмінування, котрі передадуть піротехнічним підрозділам ДСНС.