Китай прагне керувати світом за допомогою мобільних технологій – Newsweek

Джерело: Newsweek

Модулі китайського виробництва, які знаходяться у пристроях стільникового зв’язку, в тому числі сертифіковані для використання у федеральних службах США, запрограмовані надсилати дані назад на сервери в Китаї. При цьому залишається незрозумілим, наскільки ефективні заходи щодо запобігання цьому.

Як пояснили у виданні, такі модулі стільникового зв’язку широко використовуються для підключення об’єктів до Інтернету – від автомобілів до медичного обладнання.

“Зростаюче повсюдне поширення модулів китайського стільникового зв’язку в найрізноманітніших пристроях – від автомобілів до медичного обладнання – викликало занепокоєння в Конгресі. Воно також обіцяє відкрити новий фронт у все більш складній боротьбі технологій між Вашингтоном і Пекіном”, – йдеться в матеріалі.

Зазначено, що інформація зі стільникових модулів представляє собою потенційну “золоту жилу” для китайської розвідки, яка має можливість аналізувати дані, зібрані з мільйонів підключених пристроїв для розуміння того, що відбувається в США.

Окрім того, що США залежні від китайських технологій у таких сферах, як поліція та реагування на стихійні лиха, існують також ризики для такої ключової інфраструктури, як енергія та транспорт.

На тлі цього експерти попереджають, що чутливі пристрої, в яких знаходяться модулі китайського виробництва, можуть бути навіть відключені, щоб дестабілізувати США на випадок війни.

“Китаю не потрібно буде боротися з Америкою; вони могли б просто вимкнути її. Це цілком можливо”, – розповів один з дипломатів.

У виданні зауважили, що попри ствердження, що всі китайські модулі проходять перевірку на безпеку зберігання даних, багато експертів наголошують, що такі перевірки не вирішують всіх проблем.

Так, одна з проблем, за словами фахівців, полягає в тому, що прошивка, яка управляє модулями, може бути в будь-який час оновлена виробником, що призведе до зміни властивостей.

“Ви можете перевірити компонент, щоб побачити, чи безпечний він. Але якщо його можна оновити в режимі реального часу, цей тест не буде мати сенсу в ту хвилину, коли він оновлюється”, – пояснив один зі спеціалістів.

Водночас не тільки оновлення вважається проблемою. Перевірка також може не знайти можливості, заховані в модулі. Наприклад, пристрій може не пересилати дані постійно, але модуль може бути налаштований таким чином, щоб почати передачу інформації на вимогу виробника. Таку вразливість набагато складніше виявити, підкреслюють експерти.

Так, складність технології і відсутність прозорості щодо виробників унеможливлюють довіряти модулям китайського виробництва, прокоментував експредставник розвідки в Департаменті внутрішньої безпеки. При цьому він зазначив, що дані, передані за допомогою будь-якої ІТ, комп’ютерної або комунікаційної технології, зробленої китайською компанією, можуть бути у розпорядженні китайської розвідки.

Разом з цим колишній представник розвідки повідомив, що державні та місцеві органи влади є пріоритетом для китайської розвідки, так як вони мають більш обмежені можливості щодо захисту, ніж федеральний уряд.

Після низки вибухів електронних пристроїв у Лівані армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) почала перекидання 98-ї дивізії із сектора Гази на північний кордон.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.