«Армія РФ тероризує Україну через відсутність успіхів на полі бою» – Порошенко для GB News

Джерело: Петро Порошенко в етері GB News

Лідер фракції “Європейська Солідарність” Петро Порошенко в етері британського телеканалу розповів, чому РФ втрачає ініціативу на полі бою і що треба українським воїнам для прискорення контрнаступу.

Відповідаючи на запитання, чому РФ посилює ракетні атаки на цивільні міста, особливо на Півдні, Порошенко пояснив, що росіяни не мають успіху на полі бою.

Росіяни дуже сильно обстрілюють Запоріжжя, Херсон, Одесу, Суми. Це російська реакція на ефективність дій ЗСУ. Ми маємо певний обережний успіх, беручи Урожайне і повільно рухаючись у напрямку Мелітополя та Бердянська. Але головне, що у РФ немає ініціативи. Вони намагалися перехопити ініціативу, але безрезультатно. РФ не тримає ситуацію під контролем, – зазначив політик.

Він одразу додав, аби контрнаступ був більш успішним, українській армії необхідні системи радіоелектронної боротьби, контрбатарейні системи й, безумовно, F-16 як літак для прикриття, щоб зупинити домінування РФ в українському повітрі.

Порошенко висловив вдячність союзникам від військових, зокрема, за ракети Storm Shadow.

Одначе, нагадав тим, хто очікує на швидкий контрнаступ ЗСУ, що “це не голлівудське кіно, натомість важка робота, дуже кривава, ми платимо дуже дорогу ціну за деокуповану українську землю”. Він подякував британським партнерам, насамперед за ракети великої дальності Storm Shadow, які допомагають нищити російські боєприпаси, російські центри зв’язку, та посилюють наступальну операцію ЗСУ.

Ви демонструєте себе як справжні партнери, ми відчуваємо ваше плече, – зауважив пʼятий президент.

Він знову акцентував, що єдність всередині України та у світовій “антипутінський коаліції” є вкрай важливою для перемоги.

І президент Зеленський, і я – ми всі солдати, і у нас немає іншого пріоритету, окрім як звільнити нашу окуповану землю, просто захистити суверенітет, територію та цілісність України, змусити РФ піти з України, – наголосив глава партії “ЄС”.

Порошенко закликав зберегти єдність всередині України й у світі. Та висловив абсолютну впевненість, що Путіна треба зупинити в Україні, та не підпустити його до жодної іншої європейської країни.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.