Ексгенерала СБУ Шайтанова засуджено до 12 років тюрми за держзраду

Джерело: пресслужба СБУ

14 серпня Шевченківський районний суд Києва визнав винним у державній зраді, замаху на вчинення терористичного акту, а також зберіганні боєприпасів колишнього співробітника Служби безпеки України генерал-майора Валерія Шайтанова, призначивши йому 12 років ув’язнення.

Контррозвідка СБУ затримала Шайтанова у квітні 2020 року в результаті багатоетапної спецоперації.

Як встановило слідство, Шайтанов, який був одним із колишніх керівників Центру спеціальних операцій “А” СБУ, перебував на агентурному зв’язку під псевдонімом “Бобиль” у полковника ФСБ РФ Ігоря Єгорова.

Своєю чергою, Єгоров під позивним “Ельбрус” був одним з організаторів окупації та розгортання терористичної діяльності на Донбасі влітку 2014 року.

Було встановлено, що Шайтанов збирав і передавав російській стороні інформацію про таємні операції в районі АТО/ООС і задіяних в них співробітників, про оперативників і контррозвідників СБУ.

Шайтанова засуджено за злочини, передбачені ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 15, ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 258, ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.