Польща проведе найбільший військовий парад з часів холодної війни

Джерело: Reuters

У вівторок, 15 серпня, у Варшаві пройде найбільший військовий парад Польщі з часів холодної війни, оскільки країна-член НАТО демонструє свою військову силу, що, як сподівається уряд, стане посланням для Росії.

“Цей парад відрізнятиметься від попередніх; ми зможемо побачити, як просувається процес модернізації техніки Війська Польського”, – заявив у неділю міністр оборони Маріуш Блащак.

У параді до Дня Збройних сил, який відбудеться до 103-ї річниці перемоги Польщі над Радянським Союзом у Варшавській битві, столицею пройдуть 2000 солдатів з Польщі та інших країн НАТО у супроводі 200 одиниць військової техніки та 92 літаків.

Техніка, що виставлятиметься, включатиме придбані у США танки M1A1 Abrams, південнокорейські танки K2 і самохідні гаубиці K9, а також ракетні установки HIMARS і системи ППО Patriot.

Також візьмуть участь бойові машини піхоти “Борсук” польського виробництва та бронетранспортери “Росомак”.

Польська націоналістична партія “Право і справедливість” (PiS), яка перебуває при владі з 2015 року, каже, що парад продемонструє, як вона відновлює армію після років нестачі інвестицій за часів попередньої адміністрації. Партія пообіцяла подвоїти чисельність армії та витратити близько 4% валового внутрішнього продукту (ВВП) на оборону цього року.

Проте опозиційні законодавці кажуть, що уряд використовує військових для власної політичної вигоди.

“Використання Війська Польського для передвиборчої агітації є ганьбою для PiS… Ні політизації армії!”, — написав у соцмережах депутат від найбільшої опозиційної партії ліберальної Громадянської платформи (PO) Міхал Щерба.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.

Іспанська поліція заарештувала у Мадриді чоловіка, який мав намір продати підроблену картину Леонардо да Вінчі за 1,3 мільйона євро.

Петро Порошенко сьогодні доставив великий вантаж для бригад ЗСУ на сході України. Пʼятий Президент вважає, що допомога армії — це найважливіше. 

Літак, що вилетів з аеропорту Паолуччі поблизу Модени та прямував до Франції, зник з радарів на центральній півночі Італії. На його борту перебували троє французьких громадян.

Уряд Німеччини надав Силам оборони новий пакет військової допомоги. Серед іншого, Україна отримає танки LEOPARD, всюдиходи Bandvagn та дрони Vector.