Трампу висунули звинувачення у розслідуванні виборів у Джорджії 2020 року

Джерело: The Washington Post

Колишньому президенту США Дональду Трампу та ще 18 особам у Джорджії висунули кримінальні обвинувачення у зв’язку зі спробами скасувати перемогу президента США Джо Байдена в штаті в 2020 році.

Трампу висунули звинувачення за 13 пунктами, включаючи порушення закону про рекет, схиляння державного службовця до порушення присяги, змову з метою видати себе за державного службовця, змову з метою підробки документів першого ступеня та змову з метою подання фальшивих документів.

Розслідування було розпочато після витоку аудіо з телефонної розмови в січні 2021 року, під час якої Трамп закликав держсекретаря Джорджії Бреда Раффенспергера поставити під сумнів дійсність тисяч бюлетенів і сказав, що хоче ”знайти” голоси, щоб скасувати вибори в штаті 2020 року.

Трамп давно засуджував розслідування в Джорджії як “політичне полювання на відьом”, захищаючи свої дзвінки Раффенспергеру та іншим. Напередодні обвинувачення в понеділок команда юристів Трампа, що базується в Джорджії, подала судові скарги, прагнучи дискваліфікувати Вілліс та заблокувати розслідування. У заяві адвокати – Дрю Фіндлінг, Марісса Голдберг і Дженніфер Літтл – засудили звинувачення, назвавши події дня “шокуючими та абсурдними” та звинувативши окружного прокурора округу Фултон Фані Вілліс у тому, що вона побудувала свою справу на ”свідках, які переховують власні особисті та політичні інтереси”.

“Ми з нетерпінням чекаємо детального перегляду цього обвинувального висновку, який, безсумнівно, є таким же недоліком і неконституційним, як і весь цей процес”, — йдеться в заяві.

У обвинувальному висновку 19 фігурантам висунуто 41 обвинувачення. Не всім висуваються однакові обвинувачення, але всім висунуто звинувачення в порушенні Закону штату Джорджія про корумповані організації, які перебувають під впливом рекетирів. Вілліс сказала, що дала звинуваченим можливість здатися до 25 серпня.

“Трамп та інші обвинувачені відмовилися визнати, що Трамп програв, і вони свідомо та навмисно приєдналися до змови з метою незаконної зміни результатів виборів на користь Трампа”, — йдеться в обвинувальному акті.

Трамп посилив свої напади на Вілліс та інших прокурорів, які перевіряють його діяльність, описуючи їх як “порочних, жахливих людей” і “психічно хворих”. Він назвав Вілліс, яка є чорною, “расистським прокурором з Атланти”. 

Його передвиборча кампанія 2024 року включила її в нещодавнє відео з нападками на прокурорів, які розслідують Трампа. Вілліс зазвичай відмовляється прямо відповідати на напади Трампа, але за рідкісним винятком вона повідомила в електронному листі минулого тижня, надісланому всій окружній прокуратурі, що реклама Трампа містить “принизливу та неправдиву інформацію про мене”, і наказала своїм співробітникам ігнорувати це.

“Ви не можете будь-яким чином коментувати оголошення або будь-який негатив, який може бути висловлений проти мене, ваших колег, цього офісу найближчими днями, тижнями чи місяцями. У нас немає особистих почуттів до тих, кого ми розслідуємо або переслідуємо, і ми не повинні їх висловлювати. Це бізнес, це ніколи не буде особистим”, — написала Вілліс в електронному листі.

Проте, Вілліс неодноразово висловлювала занепокоєння щодо безпеки в ході її розслідування, посилаючись на “тривожну” риторику Трампа та расистські погрози, які отримували вона та її співробітники. Вілліс часто супроводжує озброєна охорона під час публічних виступів, а охорона її офісу та резиденції була ще більше посилена останніми днями перед очікуваним оголошенням звинувачень.

Журналісти “Схем” оприлюднили супутникові знімки Planet Labs від 18 вересня об 11:30 за київським часом, на яких видно масштабне задимлення на території військової частини №11777. Саме ця частина відповідає за склад Головного ракетно-артилерійського управління міністерства оборони РФ.

Російське військове командування перекинуло кораблі Чорноморського флоту з Новоросійська через загрозу ударів далекобійними ракетами з боку Збройних сил України.

Урожай пшениці у 2024 році склав близько 22 млн тонн. Тоді як внутрішнє споживання становить близько 6 млн тонн.

Голова ОВА Олег Синєгубов поінформував, що регіон отримав нові інклюзивні автобуси, придбані за державну субвенцію та місцеві бюджети. Вони забезпечать підвіз учнів для п’яти освітніх закладів у громадах Лозівського і Красноградського районів.

У Національній академії наук Білорусі вирішили скласти списки співробітників, котрим дозволять користуватися Інтернетом на робочому місці. Про це із посиланням на відповідний документ повідомив білоруський учений-хімік Сергій Бесараб.