НАТО: Наша позиція стосовно територіальної цілісності України не змінилася

Джерело: представник НАТО у коментарі “Суспільному”

Позиція Північноатлантичного альянсу “чітка та не змінилася”, її підтвердили лідери держав НАТО на саміті у Вільнюсі. НАТО підтримує суверенітет і територіальну цілісність України.

Припущення Стіана Єнссена, керівника апарату Генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, що Україні, можливо, доведеться відмовитися від частини окупованої території в обмін на приєднання до Альянсу, викликало бурхливу реакцію Києва.

Ідею назвали “абсолютно неприйнятною”.

Коментарі Єнссена привернули особливу увагу, оскільки були помітним відхиленням від давньої позиції Генсека Альянсу про те, що НАТО підтримує територіальну цілісність України, і що країна сама вирішує, коли і як вести переговори.

Ввечері 15 серпня НАТО підтвердила цю позицію.

Представник НАТО наголосив, що Альянс продовжить підтримувати Україну “стільки, скільки буде потрібно”.

Ми віддані досягненню справедливого та тривалого миру. Позиція Альянсу чітка і не змінилася, — заявив він.

Раніше високопосадовець НАТО Стіан Єнссен зауважив, що Україні, можливо, доведеться погодитися відмовитися від частини території, окупованої Росією, якщо вона хоче приєднатися до Альянсу.

Згодом речник МЗС України Олег Ніколенко заявив, що розмови про можливий вступ України в НАТО в обмін на відмову від частини своїх територій є абсолютно неприйнятними.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.