Індія хоче імпортувати зерно з Росії за зниженими цінами – Reuters

Джерело: Reuters

За інформацією ЗМІ, Індія веде перемовини з Росією щодо імпорту пшениці зі знижкою через різке зростання світових цін, що є рідкісним кроком для збільшення поставок і стримування інфляції продовольства напередодні виборів у штаті та національних виборах наступного року.

Імпорт дозволить Нью-Делі ефективніше втручатися в ринок, щоб знизити ціни на пшеницю, які розпалили інфляцію до 15-місячного максимуму в липні.

“Уряд вивчає можливість імпорту через приватну торгівлю та угоди між урядами. Рішення буде прийнято обережно”, – повідомило Reuters одне з джерел, відповідаючи на запитання про імпорт пшениці з Росії.

Індія роками не імпортувала пшеницю через дипломатичні угоди. Востаннє Індія імпортувала значну кількість пшениці у 2017 році, коли приватні трейдери відправили 5,3 мільйона метричних тонн.

Урядовий план імпортувати російську пшеницю є одним із заходів, які розглядаються для зниження цін на ключові товари, такі як паливо, зернові та бобові, разом із розширенням схем сільського господарства, щоб полегшити вплив інфляції на бідних, повідомили джерела, обізнані з цією справою.

Хоча Індії потрібно лише 3-4 мільйони метричних тонн пшениці, щоб покрити дефіцит, Нью-Делі може розглянути можливість імпорту 8-9 мільйонів тонн пшениці з Росії, щоб значно більше вплинути на ціни, повідомило інше джерело.

Після повномасштабного вторгнення в Україну минулого року Росія стала другим найбільшим продавцем товарів в Індії головним чином завдяки дисконтним закупівлям нафти Нью-Делі.

“Росія заявила про свою готовність запропонувати знижку на переважаючі ринкові ціни. Немає жодних обмежень на експорт продовольчих товарів з Росії”, – сказав один із посадовців.

Індія також імпортує соняшникову олію з Росії та здійснює розрахунки в доларах США і планує використовувати такий же підхід щодо пшениці.

“Індія може легко отримати знижку від 25 до 40 доларів США за тонну від Росії. Це гарантує, що вартість пшениці при висадці буде залишатися значно нижчою за місцеві ціни”, — сказав дилер у Мумбаї з міжнародним торговим домом.

Оптові ціни на пшеницю в Індії зросли приблизно на 10% за два місяці до семимісячного максимуму в серпні через обмежені поставки.

Запаси пшениці на державних складах на 1 серпня становили 28,3 млн тонн, що на 20% нижче середнього показника за 10 років.

Минулого року Індія заборонила експорт пшениці через зниження виробництва, і цього року також очікується, що врожай буде щонайменше на 10% нижчим за оцінку уряду.

Російські окупанти атакували авто “швидкої” у Станіславі, що на Херсонщині, повідомила 18 жовтня обласна військова адміністрація.

17 жовтня два спортсмени померли від серцевого нападу на чемпіонаті світу з тріатлону в Іспанії. Обоє загиблих були учасниками однієї вікової групи. Британський спортсмен помер під час бігу, а мексиканець — під час плавання.

У Південній Кореї заявили, що участь військ КНДР у війні Росії проти України є “серйозною загрозою безпеці” та пообіцяли зреагувати.

Канада планує надати Україні пакет військової допомоги на суму 64,8 млн канадських доларів (47 млн доларів США), заявив міністр оборони країни Білл Блер. Він включатиме стрілецьку зброю, боєприпаси та захисне спорядження.

Українські захисники, які воюють на Донеччині, взяли у полон кількох російських військових, серед яких був єгиптянин.