«Каховська ГЕС більше не підлягає відновленню», – Ігор Клименко

Джерело: Міністерство внутрішніх справ України

Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко під час зустрічі з представниками іноземних дипломатичних установ заявив, що внаслідок підриву Росією Каховської ГЕС станція більше не підлягає відновленню.

“У результаті теракту було зруйновано 11 прольотів верхньої частини греблі із 28-ми. 3 машинної зали ГЕС стався витік 150 тонн мастила. Каховська ГЕС більше не підлягає відновленню”, – сказав Ігор Клименко.

180 населених пунктів Дніпропетровської, Миколаївської та Херсонської областей потрапили в зону надзвичайної ситуації. Там проживало приблизно 875 тисяч мешканців. Підтверджено загибель 34 осіб, а 28 отримали поранення. Наразі безвісти зниклими вважаються 39 осіб. У зоні підтоплення трьох районів евакуйовано майже чотири тисячі людей та багато домашніх тварин. Рятувальна операція вже допомогла врятувати 716 осіб, зокрема 30 дітей та 40 маломобільних осіб.

Після підриву Каховської гідроелектростанції розмір мінної загрози для узбережжя значно збільшився. Велика кількість мін викинута водою після вибуху станції, і були зафіксовані випадки самовільного підриву мін під час їх прямування вздовж течії, зокрема в Одеській та Миколаївській областях.

Міністр внутрішніх справ підкреслив, що найбільша загроза тепер зосереджена навколо Запорізької атомної електростанції. 

Очільник МВС додав, що дії росіян загрожують не лише Україні. 

“Для того, щоб зупинити російський терор – потрібна особлива формула. І це – українська формула миру”, – наголосив Клименко.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.