ЗСУ просунулися на півночі від Роботиного Запорізької області – ISW

Джерело: Інститут вивчення війни

Українські сили просунулися на півночі від Роботиного на заході Запорізької області. Фахівці ISW вважають, що це дозволить ЗСУ розпочати наступальні операції на менш замінованих ділянках лінії оборони Росії і сприятиме швидшим досягненням України.

За даними аналітиків, 19 серпня українські підрозділи продовжували контрнаступальні дії щонайменше на трьох ділянках фронту, просуваючись на рубежі Авдіївка – Донецьк і на заході Запорізької області.

Посилаючись на дані Генштабу ЗСУ, фахівці Інституту зазначили, що наступальні дії українські сили ведуть на Бердянському (район кордону Донецької і Запорізької областей) і Мелітопольському (захід Запорізької області) напрямках. Додаткові геолокаційні кадри, оприлюднені 19 серпня, свідчать про те, що українські захисники просунулися на півночі від Роботиного на заході Запорізької області.

При цьому, за словами речника Східного угруповання військ України полковник Сергія Череватого, українські військові й надалі утримують ініціативу на Бахмутському напрямку. Водночас геолокаційні відеозаписи, опубліковані 16 серпня, вказують на те, що українські сили нещодавно здійснили обмежене просування на схід від Невельського, безпосередньо на захід від міста Донецьк.

Як повідомляється, напередодні анонімні офіційні особи США заявили, що українські війська просуваються в напрямку Токмака на заході Запорізької області й розмінували російське мінне поле на північ від Токмака. Офіційні особи США, ймовірно, мають на увазі нещодавні українські наступи на північ і схід від Роботиного, що розташоване приблизно 23 км на північний схід від Токмака, пояснили в ISW.

Раніше фахівці Інституту зауважили, що останні українські наступи біля невеликих населених пунктів у прикордонній зоні Донецько-Запорізької області та на заході Запоріжжя, ймовірно, мають тактичне значення через структуру російських оборонних ліній.

“Ці досягнення можуть дозволити українським силам почати діяти на менш замінованих ділянках російської лінії оборони, які, ймовірно, сприятимуть більш швидшим досягненням України”, – резюмували спеціалісти.

На цей вікенд можна сміливо планувати прогулянки та роботу на відкритому повітрі — буде прохолодно,…

Очільник Головного управління розвідки Міноборони (ГУР) Кирило Буданов підтвердив, що зараз на сході Росії майже 11 000 північнокорейських піхотинців проходять підготовку для участі в бойових діях в Україні.

Протягом минулої доби, 17 жовтня, на фронті зафіксували 210 бойових зіткнень. Росіяни активно обстрілюють позиції українських захисників, зокрема, залучивши близько 1450 дронів-камікадзе. 

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.