Греція тренуватиме українських пілотів на винищувачах F-16

Джерело: Володимир Зеленський

Греція навчатиме українських пілотів на винищувачах F-16, заявив президент Володимир Зеленський на спільній пресконференції з прем’єр-міністром Греції Кіріакосом Міцотакісом в Афінах.

21 серпня у межах робочого візиту до Грецької Республіки президент України провів зустріч із прем’єр-міністром Греції Кіріакосом Міцотакісом.

Зеленський зазначив, що окрім навчання, Україна дуже вдячна за новий оборонний пакет, який Греція пообіцяла.

Сьогодні ми маємо важливий результат для авіаційної коаліції – Греція візьме участь у тренуванні наших пілотів на F-16. Дякую за цю пропозицію. І дякую вам і вашій команді за готовність більше допомогти Україні із захистом нашої свободи. Ми вдячні за те, що буде оборонна підтримка Греції для України. Наші команди опрацюють відповідні деталі.

Глава держави також зауважив, що “грецькі компанії готові брати участь у транспортуванні українського зерна”, і Україна розраховує на це, оскільки тривають роботи з відновлення Одеського порту.

Своєю чергою, Міцотакіс акцентував, що Греція допоможе відбудувати Україну з акцентом на місто Одесу.

Зеленський також додав, що Греція приєдналася до країн G7 стосовно гарантій безпеки для України та підписала декларацію про підтримку євроатлантичної інтеграції України.

Нагадаємо, 20 серпня Данія заявила про передачу Україні 19 винищувачів F-16 у межах підтримки нашої країни у боротьбі проти росіян.

Раніше Володимир Зеленський, після переговорів з премʼєр-міністром Нідерландів Марком Рютте, оголосив, що країна-партнер офіційно передасть ЗСУ 42 винищувачі F-16.

Глави МЗС Данії та Нідерландів підтвердили, що США дали дозвіл на надання Україні американських винищувачів F-16.

1 липня президент Володимир Зеленський провів зустріч з двопартійною делегацією Палати представників Конгресу США, висловивши вдячність зокрема за виділення Конгресом макрофінансової допомоги Україні, водночас акцентувавши на необхідності посилення української ППО.

Відповідно до документа, опублікованого 1 липня, Міжнародний союз електрозв’язку засудив низку інцидентів із втручанням Росії у супутникові системи європейських країн, закликавши припинити глушити GPS-звʼязок.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативну ситуацію на фронті станом на 22.00 1 липня. Ситуація на лінії бойового зіткнення залишається напруженою, але контрольованою. Від початку доби відбулося 161 бойове зіткнення.

В Інституті вивчення війни попередили, що так звана “теорія перемоги” російського президента Володимира Путіна базується на тому, що він “зможе нескінченно прогресувати в Україні”. Аби не стимулюватиме його затягувати війну, Захід має пришвидшивши процес озброєння України.

1 липня Командувач Сухопутних військ ЗС України генерал-лейтенант Олександр Павлюк повідомив, що за перший місяць літа втрати ворога становили близько 33713 осіб особового складу.