Китай може отримати контроль над видобутком срібла в РФ

Джерело: Financial Times

Китайські інвестори цікавляться придбанням російських активів компанії Polymetal, найбільшого в РФ добувача срібла, повідомив глава компанії Віталій Несіс.

Компанія, що володіє підприємствами в Магаданській та Свердловській областях, а також у Хабаровському краї, Якутії та на Чукотці, у серпні змінила реєстрацію на Казахстан і оголосила про плани повністю позбутися російського бізнесу. Загалом мовиться про вісім рудників, які забезпечують три чверті річного виробництва компанії.

Несіс зазначив, що на активи претендують, зокрема, китайські покупці. Він додав, що угоду “неминуче відбудеться зі знижкою”, хоча вона не буде катастрофічною.

Також він висловив сподівання, що Polymetal “зможе отримати істотну вигоду з продажу”.

Натомість виручені кошти Polymetal має намір інвестувати в підприємства у Казахстані, які минулого року забезпечили компанії половину чистого прибутку та весь грошовий потік. Для угоди буде потрібно схвалення російського уряду, але Несіс переконаний, що російська влада не вдасться до націоналізації активів Polymetal, як це раніше було зроблено з Carlsberg і Danone.

У червні Кремль таємно підписав законодавчий акт, який дозволяє привласнювати західні активи за нижчими цінами, і обговорює ще сильніші заходи щодо повної націоналізації груп, за словами осіб, знайомих з обговореннями. Задумка економічної команди Путіна полягає в тому, щоб загроза націоналізації стала частиною методу “батога і пряника”: західні країни, котрі заарештували російські активи, будуть “покарані”, а ті, хто грає за кремлівськими правилами, заохочені.

Указ Кремля надає пріоритетні права РФ на купівлю будь-яких західних активів для продажу їх зі “значною знижкою”, щоб їх можна було продати із прибутком.

Голова ОВА Олег Синєгубов поінформував, що регіон отримав нові інклюзивні автобуси, придбані за державну субвенцію та місцеві бюджети. Вони забезпечать підвіз учнів для п’яти освітніх закладів у громадах Лозівського і Красноградського районів.

У Національній академії наук Білорусі вирішили скласти списки співробітників, котрим дозволять користуватися Інтернетом на робочому місці. Про це із посиланням на відповідний документ повідомив білоруський учений-хімік Сергій Бесараб.

У Центрі національного спротиву повідомили, що російський депутат оприлюднив унікальну інформацію про втрати росіян та підтвердив використання шкіл як військових баз.

Угорщина за Нідерландами оголосила про намір відмовитися від дотримання міграційних правил Європейського Союзу, повідомив міністр із європейських справ Угорщини Янош Бока.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 19 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 163 бойових зіткнення.