США схвалили закупівлю Польщею гелікоптерів Apache вартістю $12 мільярдів

Джерело: Bloomberg

Державний департамент США схвалив заявку Польщі на закупівлю ударних вертольотів AH-64E Apache, двигунів та іншого обладнання на суму до 12 мільярдів доларів.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький торік оголосив про плани подвоїти витрати країни на військові потреби.

На додаток до вертольотів Apache, військова закупівля-продаж включатиме 210 двигунів GE Aviation, 1844 протитанкових ракет AGM-114 Hellfire і 460 наземних ракет AGM-179 JAGM, а також системи попередження про ракети, радари та датчики.

Угоду ще має схвалити Конгрес і провести переговори між Польщею та компаніями.

Державний департамент заявив, що після завершення продажу “покращить здатність Польщі протистояти поточним і майбутнім загрозам, забезпечивши надійні сили, здатні стримувати супротивників і брати участь в операціях НАТО”.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.