Іранського режисера засудили до тюремного ув’язнення через показ фільму на Каннському кінофестивалі

Джерело: CNN

Відомого іранського режисера Саїда Рустаї засудили до шести місяців ув’язнення після презентації його останнього фільму на Каннському міжнародному кінофестивалі минулого року.

Рустаї показав фільм “Брати Лейли” – фільм про сім’ю в Тегерані, яка намагається звести кінці з кінцями – змагаючись за “Золоту пальмову гілку”, найвищу нагороду в Каннах. 

За даними іранських ЗМІ, Рустаї та продюсера “Брата Лейли” Джавада Норузбегі засудили до шести місяців за показ фільму в ефірі та “сприяння пропаганді опозиції проти ісламського режиму”. 

Обидва відбуватимуть у в’язниці приблизно по дев’ять днів, а решту покарання умовно відстрочать на п’ять років. У цей період їм також не дозволять знімати фільми.

Це не перший випадок, коли Іран ув’язнює режисерів. Минулого року відомого режисера Джафара Панахі було заарештовано після того, як він запитав про затримання двох інших іранських режисерів, яких ув’язнили через протести проти насильства з боку сил безпеки щодо мирних жителів. За словами Human Rights Watch, їхні арешти були “частиною придушення мирного інакомислення”.

В Україні триває 968-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 675 тисяч осіб.

18 жовтня відзначають Європейський День боротьби з торгівлею людьми, Європейський день паперового пакета, Всесвітній день менопаузи та Міжнародний день жіночого щастя. Християни вшановують апостола і євангеліста Луку.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.