Єврокомісія перерахувала Україні черговий транш макрофінансової допомоги у розмірі 1,5 млрд євро

Джерело: Міністерство фінансів України

Сьогодні, 22 серпня, до держбюджету України надійшов сьомий транш у розмірі 1,5 млрд євро в межах масштабної програми макрофінансової допомоги ЄС (МФД).

Загалом у 2023 році Україна отримала вже 12 млрд євро пільгового кредитного фінансування в межах МФД із передбачених цією програмою 18 млрд євро.

Термін погашення кредиту складає 35 років. При цьому відсотки та інші платежі за обслуговування кредиту замість України сплачуватиме сторона ЄС.

МФД, як і в попередні періоди, спрямовується на фінансування пріоритетних видатків держбюджету, зокрема соціальних та гуманітарних.

За словами міністра фінансів України Сергія Марченка, Європейський Союз є одним із найбільших донорів фінансової допомоги для України. Від початку повномасштабної війни з РФ, загальний обсяг прямої бюджетної підтримки, наданої в межах програм МФД, вже сягнув 19,2 млрд євро.

Наступні транші в межах масштабної програми МФД очікуються до кінця 2023 року з урахуванням виконання Україною узгоджених сторонами умов структурної політики.

Центр міжнародних інституційних порівнянь і міграційних досліджень при Інституті Ifo в Мюнхені провів опитування, яке показало, що близько 25% українських біженців у Європі не планують повертатися до України після війни.

Критичні помилки української влади і про те, як міжнародна підтримка допомогла уникнути катастрофи: колишній міністр…

Канцлер Німеччини Олаф Шольц відмовився підтримати основні пункти “плану перемоги” Володимира Зеленського через побоювання з приводу подальшої ескалації конфлікту.

Сьогодні, 18 жовтня, в Україну повернули тіла 501 полеглого українського військового.

З 22 по 31 жовтня українці отримають перші виплати в рамках програми “Національний кешбек”. Загалом 646 378 людей отримають 37,2 млн грн, накопичених за покупки, здійснені в вересні.