Чорногорія приєдналася до декларації G7 щодо гарантій безпеки України

Джерело: пресслужба Офісу президента

22 серпня президент Володимир Зеленський висловив вдячність главі Чорногорії Якову Мілатовичу за підтримку України на шляху до НАТО та за приєднання країни до Спільної декларації про безпекові гарантії, ухваленої на саміті НАТО у Вільнюсі лідерами G7.

Під час зустрічі сторони обговорили підтримку в реалізації української “формули миру” та майбутні кроки з підготовки до Глобального саміту миру.

Глава Української держави подякував за майбутню участь Мілатовича в онлайн-режимі у третьому саміті Кримської платформи 23 серпня цього року.

Також обговорили розширення двосторонньої співпраці між Україною та Чорногорією.

12 липня на саміті НАТО у Вільнюсі країни G7 погодили спільну декларацію стосовно “гарантій безпеки” для України. У документі наголошується, що лідери підтверджують непохитну відданість стратегічній меті збереження вільної, незалежної, демократичної та суверенної України в межах її міжнародно визнаних кордонів, здатної захистити себе та стримати майбутню агресію.

Лідери G7 зазначили, що інші країни, які бажають зробити свій внесок у ці зусилля, спрямовані на забезпечення вільної, сильної, незалежної та суверенної України, можуть приєднатися до цієї Спільної декларації в будь-який час.

7 липня президент Володимир Зеленський прибув до Одеси у день Військово-морських сил. Також місто відвідали міністр оборони й закордонних справ Нідерландів Рубен Брекельманс та Каспаро Вельдкамп, а також новопризначений міністр оборони Великої Британії Джон Хілі. Глава держави повідомив про “хороші новини” у співпраці щодо зміцнення українського флоту з цими країнами.

7 липня новопризначений міністр оборони уряду Нідерландів Рубен Брекельманс спільно з главою МЗС країни Каспаро Вельдкампом здійснили перший робочий візит до України, під час якого повідомили, що разом із партнерами нададуть Україні додатковий комплекс ППО Patriot.

7 липня перша леді Олена Зеленська повідомила, що вже з вересня українським школярам викладатимуть курс соціально-емоційного навчання “Уроки щастя”. 

В Інституті вивчення війни застерігають від заяв глави РФ щодо миру. Аналітики переконані, що Путін не прагне миру, натомість намагається заспокоїти західних партнерів України хибними повідомленнями про готовність до переговорів.

Виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук пояснив необхідність вимкнення світла вночі, коли більшість споживачів вже спить. Причиною є те, що частина генерація не працює в цей час доби.