Маленькі діти, які багато часу проводять перед екраном, ризикують затримкою розвитку

Джерело: The New York Times

Американська медична асоціація педіатрії опублікувала дослідження про те, що однорічні діти, які проводять перед екраном понад чотири години в день, можуть зазнати затримок у розвитку. Мовиться про навички спілкування та розв’язання проблем у віці 2 – 4 років.

Також у таких дітей спостерігали затримку розвитку дрібної моторики, особистих і соціальних навичок. Утім, ці проблеми зникли близько у 4-річному віці.

Дослідження не стверджує, що час, проведений перед екраном, провокує затримку розвитку, але виявило зв’язок між немовлятами, які більше часу проводили перед екраном, і затримкою їхнього розвитку. Експерти зауважили, що, ймовірно, проблема пов’язана з проведенням особистого часу маленькими дітьми.

Як наголосив Девід Дж. Левкович, психолог із розвитку Єльського дитячого центру, взаємодія між батьками та дитиною має вирішальне значення у наданні немовлятам інформації про вираз обличчя, слова, тон голосу та фізичний зворотний зв’язок. Утім, цього не відбувається, коли дитина дивиться на екран.

Вчені з Японії провели опитування батьків майже 8 тисяч дітей. Зазвичай діти, які багато часу проводили за екраном, були першими у молодих батьків та з нижчими доходами, рівнем освіти сім’ї. Ще були випадки страждання від післяпологової депресії.

Лише 4% немовлят проводили перед екранами чотири або більше годин на день, тоді як 18% мали від двох до менш ніж чотирьох годин на день, а більшість – менш як дві години.

У дослідження не розрізняли, чи було проведено час за навчанням або розвагами. Майбутні дослідження, додали дослідники, повинні вивчити це.

“Розмовляйте зі своєю дитиною якомога більше, віч-на-віч якомога більше, — сказав доктор Левкович. – Жоден батько не прислухався б до цього. Просто має бути в міру. З великою дозою соціальної взаємодії в реальному житті”.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Міністерство юстиції США повідомила, що в Канаді пакистанцю висунуто кримінальне звинувачення за нібито планування масового розстрілу євреїв у Нью-Йорку в річницю нападу ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня 2023 року.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

В новому iPhone 16 від Apple використовуватимуть технологію нового покоління чіпів Arm, що стане останнім кроком у прагненні технологічного гіганта запровадити функції генеративного штучного інтелекту у своїх смартфонах.  

Колишній лідер збірної України з футболу Євген Коноплянка завершив кар’єру.