Літак Пригожина не могли збити без наказу Путіна – ISW

Джерело: Інститут вивчення війни

Фахівці ISW прокоментували смерть очільника ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина. На думку аналітиків, літак з Пригожиним на борту навряд чи могли б збити без відповідного наказу президента РФ Володимира Путіна.

За словами аналітиків, глава міноборони РФ Сергій Шойгу та начальник Генштаб РФ Валерій Герасимов навряд чи вбили б Пригожина без наказу Путіна.

“Вся російська політична сфера та сфера безпеки, ймовірно, вважала подальше виживання Пригожина після повстання ПВК “Вагнер” справою Путіна. ISW зробить подальшу оцінку, виходячи з припущення, що Путін віддав наказ про вбивство Пригожина, якщо не з’являться докази протилежного. Попередня постійна оцінка ISW про те, що Путін навряд чи вб’є Пригожина через страх розлютити вагнерівців, була таким чином скасована”, – мовиться у звіті.

Фахівці додали, що, імовірно, Путін вирішив, що достатньо відокремив Пригожина від ПВК “Вагнер” тому вирішив вбити його.

Збільшення кількості повідомлень про фінансові проблеми ПВК “Вагнер” та відповідних повідомлень про відхід вагнерівців через зменшення виплат і можливостей розгортання могли призвести до того, що Пригожин втратив прихильність серед своїх найманців.

“Можливо, Путін вирішив, що персонал ПВК “Вагнера” досяг точки, коли вони були більш зацікавлені у виплатах і розгортанні нових ПВК, ніж у своїй постійній лояльності до Пригожина, і що він міг спокійно вбити Пригожина”, – долали фахівці.

Ще однією причиною ліквідації Пригожина може бути його зберегти присутність ПВК “Вагнер” в Африці, вважають аналітики. Вони додали, що після невдалого заколоту Пригожина наприкінці червня, влада РФ висунула йому умови зменшити присутність вагнерівців в Африці.

Однак вже 21 серпня Пригожин заявив про розширення операцій на континенті, що могло розлютити Путіна.

Фахівці також наголосили на тому, що наказ збити літак Пригожина, ймовірно, є публічною спробою відновити своє домінування та помстою за приниження, яке завдало Путіну та російському міноборони збройне повстання вагнерівців 24 червня.

Під час інциденту Путін перебував на концерті на честь 80-ї річниці Курської битви. Присутність Путіна на телевізійному концерті повторила спогад радянського державного телебачення, яке показало балет “Лебедине озеро” в серпні 1991 року, коли Радянський Союз розпався.

Російські джерела своєю чергою зазначають, що минуло рівно два місяці з початку збройного заколоту ПВК “Вагнер”, під час якого найманці збили кілька російських вертольотів вбивши щонайменше 13 російських військовослужбовців.

Рішення використати російську протиповітряну оборону як метод вбивства Пригожина дозволило російському міноборони безпосередньо помститися за той день, який став одним із найбільш смертоносних днів для російської авіації з початку повномасштабного вторгнення.

ДОВІДКА: 23 серпня у Тверській області РФ розбився літак Embraer ERJ 135 з бортовим номером RA-02795, що належить засновнику ПВК “Вагнер” Євгену Пригожину. Згодом російські пропагандисти підвередили, що на борту літака перебував Пригожин та співзасновник ПВК “Вагнер” Дмитро Уткін.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.