На Прикарпатті викрито схему фіктивного зарахування на військову службу – ДБР

Джерело: Державне бюро розслідувань

В Івано-Франківську викрито схему фіктивного зарахування на військову службу до підрозділів охорони Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки родичів місцевих посадовців та футболістів прикарпатського професійного клубу.

У ДБР повідомили, що у ході досудового розслідування встановлено особи деяких керівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, які налагодили протиправну схему фіктивного зарахування громадян на військову службу в роти охорони ТЦК та СП.

Таким чином, “новобранці” після зарахування на службу насправді не проходили її, а займались своїми справами. Деякі з них, зокрема, брали участь у футбольних матчах у складі професійного ФК. Більш того, вони отримували від держави грошове та матеріальне забезпечення рахунком бюджетних коштів.

“Такі дії військових посадовців становлять пряму загрозу національній безпеці України та підривають авторитет територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, що шкодить виконанню мобілізаційних заходів”, – наголосили в ДБР.

Правоохоронці провели близько 30 обшуків у ТЦК та СП Прикарпаття, обласній ВЛК та за місцями проживання фігурантів.

У ході слідчих дій перевіряються можливі протиправні дії персоналу під час проведення мобілізації, проходження служби та протиправного отримання грошового забезпечення.

За результатами буде вирішуватись питання повідомлення про підозру окремим військовим посадовцям територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Розслідування проводиться у межах розпочатого кримінального провадження за ч. 5 ст. 426-1 КК України (перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень, вчинене в умовах воєнного стану).

  • Співробітники Державного бюро розслідувань викрили масштабну схему заробітку на оформленні підроблених медичних довідок про непридатність до військової служби у Миколаївському обласному центрі психічного здоров’я.
  • Прокуратура повідомила про підозру голові київської ВЛК, який фальсифікував довідки для виїзду за кордон військовозобов’язаним чоловікам.
  • Співробітники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру голові військово-лікарської комісії одного з районних у місті Києві Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, який складав та видавав фіктивні довідки про непридатність до військової служби.
  • 22 серпня Національна поліція України у рамках комплексного відпрацювання проводить понад 200 обшуків у територіальних центрах комплектування і соціальної підтримки, військово-лікарських та медико-соціальних експертних комісіях.

На цей вікенд можна сміливо планувати прогулянки та роботу на відкритому повітрі — буде прохолодно,…

Очільник Головного управління розвідки Міноборони (ГУР) Кирило Буданов підтвердив, що зараз на сході Росії майже 11 000 північнокорейських піхотинців проходять підготовку для участі в бойових діях в Україні.

Протягом минулої доби, 17 жовтня, на фронті зафіксували 210 бойових зіткнень. Росіяни активно обстрілюють позиції українських захисників, зокрема, залучивши близько 1450 дронів-камікадзе. 

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.