У Фінляндії затримали одного з лідерів російського угруповання «Русич», який воював проти України

Джерело: MTV та Yle

У Фінляндії затримали одного з лідерів російського неонацистського військового угруповання “Русич”, пов’язаного з ПВК “Вагнер”.

Затриманим є Ян Петровський, який перебуває під санкціями ЄС і США – за дії, які загрожують суверенітету, незалежності та безпеці України. Відповідно до санкційного списку ЄС, він був лідером і командиром угруповання військ “Русич”, пов’язаного з найманцями ПВК “Вагнер” та, ймовірно, працювали у складі цієї організації.

Війська угруповання “Русич” воювали проти України на боці Росії. Ян Петровський підозрюється у терористичних злочинах, скоєних у період із червня 2014 року до серпня 2015 року в Луганській і Донецькій областях.

За даними Мінфіну США, Петровський обіймав посаду командувача військами “Русич” з 2022 року. Він змінив на цій посаді Олексія Мільчакова – після того, як той отримав поранення внаслідок боїв на Харківщині.

За інформацією MTV, Україна звернулася із запитом про екстрадицію Петровського. Сьогодні, 25 серпня, його долю вирішуватимуть у суді. Правоохоронці вимагають продовжити тримання затриманого під вартою, щоб “сприяти екстрадиційному розслідуванню та видачі правопорушника”.

Адвокати затриманого сказали, що Ян Петровський заперечує свою провину в терористичних злочинах, скоєних в Україні.

Ян Петровський народився в Радянському Союзі, раніше тривалий час проживав у Норвегії. Став відомим у цій країні через свої ультраправі зв’язки.

За даними норвезької телерадіокомпанії NRK, Петровський також брав участь у сирійській війні у складі ультраправого угруповання, яке воювало на боці режиму президента Башара Асада. Норвегія депортувала Петровського до Росії 2016 року, оскільки він вважався загрозою безпеці країни.

2017 року чоловік дав інтерв’ю російському новинному сайту Meduza, в якому назвав себе “російським націоналістом і патріотом”.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…