Росія посилила тиск на компанії, що покидають ринок країни-агресорки – Reuters

Джерело: Reuters

Деякі іноземні компанії, які намагаються вийти з російського ринку, стикаються зі значними витратами, оскільки влада РФ вимагає великі знижки на активи, що продаються.

Росія постійно посилює вимоги до виходу з її ринку, оскільки західні компанії почали активно покидати російський ринок після того, як РФ здійснила повномасштабне вторгнення в Україну.

Керівники компаній кажуть, що орієнтуватися в правилах РФ стає все важче.

Зокрема, нідерландська пивоварна компанія Heineken заявила у п’ятницю, що завершила вихід з ринку Росії, продавши свої підприємства російській Arnest Group за один євро.

Відтак, Росія встановлює додаткові перешкоди для виходу з її ринку. Над компаніями нависла загроза націоналізації, особливо після липневого захоплення російських активів данської пивоварної компанії Carlsberg та французького виробника йогуртів Danone.

Крім того, РФ вимагає 50% або більше знижки на всі закордонні угоди, а також внесення до російського бюджету не менш як 10% від ціни.

Серед компаній, які все ще ведуть переговори про вихід – телекомунікаційна група Veon, технологічна група Yandex та італійський кредитор Intesa.

Часто урядова комісія не дає провести деякі угоди, пояснюючи це тим, що оцінка вартості має бути на 20-30% нижчою, угоди можуть бути відхилені за сумою понад 100 млн доларів. У Мінфіні РФ заявили, що “не змушують компанії знижувати вартість активів, але можуть коригувати оцінку у процесі продажу”.

За даними Reuters,  іноземні компанії вже зазнали збитків у розмірі понад 80 млрд доларів від своїх операцій у Росії через списання та втрачену вигоду.

Після низки вибухів електронних пристроїв у Лівані армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) почала перекидання 98-ї дивізії із сектора Гази на північний кордон.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.