Париж стане першою європейською столицею, яка заборонила електросамокати

Джерело: RTBF

У Парижі з 1 вересня з вулиць міста зникнуть електросамокати після проведеного у квітні референдуму стосовно цього питання. “Серце” Франції стане першою європейською столицею, яке заборонило двоколісний вид транспорту.

Влада Парижу зобов’язалася не продовжувати контракти з трьома приватними компаніями. Постачальники послуг мають прибрати техніку до кінця серпня.

2 квітня понад 100 тисяч парижан на референдумі проголосували щодо використання електросамокатів — 89% були проти. Причиною стали випадки постраждалих через цей вид транспорту і смерті. Також іншою причиною проведення голосування є проблеми, які створюють розкидані по всьому місту самокати.

Оператори з прокату самокатів своєю чергою заявили, що під час референдуму була низька явка — лише 7,46%.

“Явка могла б бути більш активною і представницькою, якби методи голосування були іншими: більше виборчих дільниць, електронне голосування, муніципальна інформація” — написали три приватні компанії-оператори у спільному пресрелізі.

Користувачі також шкодують про це рішення, як-от Ендрю, американський турист, який використовував електричний скутер, щоб відвідати столицю Франції “дуже швидко, замість того, щоб їхати на метро й нічого не бачити на поверхні”.

Для мешканців електричний скутер також був транспортним засобом, “яким було приємно ходити та рухатися справа наліво, не відчуваючи стресу від автомобіля”, — розповіла парижанка Валері.

Протягом 2022 року у Парижі було зафіксовано близько 400 тисяч поїздок на електросамокатах.

Київська обласна прокуратура поновила право власності держави на ліс, що має особливе значення для екології столичного регіону. Рішеннями суду у чотирьох справах задоволено позови прокурорів до низки юридичних осіб про повернення лісових земель у Бориспільському районі загальною площею понад 60 га.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.