Залужний заявив, що українська армія «близька до прориву російської оборони» – WSJ

Джерело: Wall Street Journal

Протягом кількох тижнів офіційні особи США і України вели “інтенсивні обговорення” стратегії і тактики українського контрнаступу.

Як розповіли у виданні, американські військові посадовці закликають Сили оборони України застосувати навички підготовки, отримані на базах союзників у Європі, і зосередити увагу на прориві оборони Росії в напрямку Азовського моря.

Американці послуговуються тим, що тієї кількості техніки, яку вони спорядили Україні, “цілком достатньо для наступу”, і малоймовірно, що це повториться на тому самому рівні у 2024 році.

При цьому офіційні особи США вважають, що Україна ще може досягти успіхів.

Своєю чергою, Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний поінформував американських посадовців щодо ситуації на фронті та заявив, що українська армія “знаходиться на порозі прориву”.

Водночас глибокі розбіжності щодо тактики наступу зберігаються. США впродовж останніх кількох тижнів закликали українські підрозділи зосередити свої сили на півдні в районі Токмака для прориву першої лінії російської оборони, яку, за загальним визнанням, найважче подолати, і не витрачати зусилля на Бахмутському напрямку.

Зазначається, що Київ вніс деякі корективи в останні тижні.

Станом на 22:00 п’ятниці, 4 жовтня, від початку цієї доби на фронті відбулося 97 бойових зіткнень. Найгарячіша ситуація на Курахівському напрямку. Також ворог активний на Покровському, Куп’янському та Лиманському напрямках.

Протягом дня, 4 жовтня, армія РФ здійснила 50 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 84 вибухи. 

У п’ятницю, 4 жовтня, суд у Мінську засудив десяток осіб до тюремного ув’язнення від двох до 25 років за допомогу в скоєнні того, що Білорусь назвала “терористичним актом” на військовому аеродромі за межами столиці минулого року.

Президент України Володимир Зеленський в п’ятницю, 4 жовтня, провів засідання Ставки в Сумській області.

Днями Букви розмістили допис про родину російського окупанта, де на першому фото – неповнолітня 9-класниця…