Кремль затвердив нову тематику інформаційної війни проти України – ГУР

Джерело: Головне управління розвідки Міноборони України

За даними української розвідки, російська влада затвердила новий етап інформаційної війни в українському та світовому медіапросторах. Розвідники назвали п’ять тез, які найближчим часом розповсюджуватиме російська пропаганда.

Відповідне засідання відбулось 25 серпня 2023 року. У ньому взяли участь Сергій Кірієнко – перший заступник керівника адміністрації президента РФ Володимира Путіна – а також кремлівські технологи та представники медіаресурсів, які залучені до проведення операцій в інформаційній сфері.

Тема наради: затвердження конкретних наративів, які мають дискредитувати Україну та вплинути на її партнерів у світі.

На засіданні визначено п’ять основних тез, які “розганятимуть” у медіапросторі.

  • Масова мобілізація в Україні

За російською методичкою, мобілізації начебто підлягатимуть всі без винятку українці, незалежно від статі, віку, стану здоров’я. Більш того, мобілізація нібито стосуватиметься й неповнолітніх українців.

  • Зневіра українських партнерів у можливості перемоги

Під цією тезою окупанти розповідатимуть про уявні домовленності щодо миру в обмін на території, фейкові політичні угоди, зокрема про нібито домовленність мера Києва Віталія Кличка з представниками Республіканської партії США щодо підтримки його на майбутніх виборах президента України.

  • Український контрнаступ не має успіхів

У цій темі пропагандисти наголошуватимуть про збільшення кількості загиблих українських воїнів, на прикладі кладовищ у великих містах. Також буде мовитись про відсутність успіхів на фронті при великих втратах, тиражування теми загибелі місцевих Захисників у кожному регіоні України. Окрім цього, розповсюджуватиметься наратив про пошук винних в уявних провалах заради дискредитації українських воєначальників та посадовців.

  • Тотальна корупція

За версією окупантів, Україна нібито не бореться з корупцією, розкрадає бюджет і не проводить закупівлі, а також не карає корупціонерів.

  • “Прекрасне” життя на окупованих територіях

Роспропаганда стверджуватиме, що на ТОТ України нібито високі зарплати, низькі ціни, а мешканці забезпечені всім необхідним. Також повідомлятиметься про “розвиток” інфраструктури та відбудову зруйнованих помешкань, “вільні” псевдовибори у “єдиний день голосування” за законами РФ. Також розповсюджуватиметься неправдива інформація про те, що Україна відмовляється від ТОТ з демонстрацією сфабрикованих документів та про те, що офіційна влада України “здає” Куп’янськ.

Щоб не піддаватися ворожій пропаганді, українська розвідка закликає дотримуватися інформаційної гігієни та довіряти лише офіційним джерелам інформації.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.