У Словаччині відбудеться тиждень українського кіно

Джерело: Державне агентство України з питань кіно

У межах місяця української культури у Словаччині відбудеться тиждень українського кіно.

Захід відбуватиметься з 3 по 10 вересня. Протягом семи днів глядачі матимуть змогу побачити відомі художні та документальні українські стрічки про російсько-українську війну.

Відкриє тиждень українського кіно показ сюжету про представників кіноіндустрії, які з початку повномасштабного вторгнення РФ боронять Україну в лавах ЗСУ.

У день відкриття глядачі також зможуть побачити воєнну екшн-драму “Мирний-21/Myrnyi-21” режисера Ахтема Сеітаблаєва, який служить у лавах ЗСУ. Ця стрічка розповідає про героїчний опір луганського прикордонного загону російській агресії у 2014 році.

Також під час заходу буде представлено і ряд документальних військових картин, які гідно представили Україну на міжнародній арені та здобули численні нагороди.

Усі фільми транслюватимуться в українському дубляжі зі словацькими чи англійськими субтитрами. Вхід вільний.

Покази фільмів відбуватимуться у двох містах:

  • 3 – 6 вересня 2023 року – у Братиславі, у Словацькій національній галереї.
  • 7 – 10 вересня – у місті Кошице, в центрі Kino Úsmev.

Окрім того, у межах тижня українського кіно відбудеться дискусійна панель на тему копродукції та індустріальної співпраці України та Словаччини.

Після низки вибухів електронних пристроїв у Лівані армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) почала перекидання 98-ї дивізії із сектора Гази на північний кордон.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.