Індія висловила протест Китаю через нову карту, де спірна територія у Гімалаях позначена китайською

Джерело: Bloomberg

Нью-Делі подав дипломатичний протест Пекіну через публікацію офіційної карти, на якій показано, що Китай претендує на територію Індії в Гімалаях. Це свідчить про те, що напруга через прикордонну суперечку кипить перед великим самітом G20 наступного місяця.

Цього тижня КНР опублікував офіційну карту, на якій зображені частини індійського штату Аруначал-Прадеш, що знаходяться під контролем Китаю. Карту розширили після того, як у квітні перейменував 11 районів регіону як частину південного Тибету. Аксай Чін, спірне плато в західних Гімалаях, на яке претендує Індія, але контролюється Китаєм, також було включено.

“Ми відкидаємо ці заяви, оскільки вони не мають жодних підстав.Такі кроки китайської сторони лише ускладнюють вирішення питання про кордон”, — заявив речник міністерства закордонних справ Індії Аріндам Багчі у своїй заяві.

Китай опублікував карту, щоб видавці, компанії та інші мали офіційну версію для посилання.

Іноземні компанії іноді стикаються з проблемами з китайським урядом через те, як вони використовують карти. Минулого року компанія Seven & i Holdings Co., розташована в Китаї, була оштрафована за визначення Тайваню як незалежної держави на своєму вебсайті.

Відповідаючи на питання про карту на регулярному брифінгу для преси 30 серпня в Пекіні, речник МЗС Китаю Ван Веньбінь сказав, що його уряд сподівається, що “відповідні сторони залишаться об’єктивними та спокійними та утримаються від надмірного тлумачення”.

Останній спалах стався лише через кілька днів після того, як президент КНР Сі Цзіньпін і прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді коротко виступили на саміті БРІКС у Йоганнесбурзі, попросивши офіційних осіб працювати над розв’язанням прикордонної суперечки, яка триває вже третій рік поспіль.

Озброєні ядерною зброєю азійські сусіди мають спільний кордон протяжністю 3488 кілометрів і перебувають у найгіршому територіальному конфлікті за чотири десятиліття через смертельне зіткнення в травні 2020 року. Кілька раундів переговорів мало сприяли ослабленню напруженості, тисячі солдатів, ракети та винищувачі все ще знаходяться вздовж гімалайського кордону.

Сі та Моді здебільшого уникали прямих переговорів з початку суперечки, попри те, що вони перетиналися на низці міжнародних зустрічей. Очікується, що Сі візьме участь у зустрічі лідерів G-20 у Нью-Делі 9-10 вересня, а перед зустрічами в Індії та Південній Африці командири Китаю та Індії домовилися швидко працювати над розв’язанням проблеми кордону.

Саміти в минулому дали Китаю та Індії можливість розрядити напруженість. Незапланована зустріч між Моді та Сі на полях зустрічі G20 у Гамбурзі в 2017 році призвела до вирішення напруженого 70-денного протистояння між двома арміями, які були розгорнуті один до одного всередині Бутану.

Цього разу ситуація складніша. Китай намагався відокремити прикордонну суперечку від загальних відносин з Індією, але Нью-Делі наполягає, що нормальні двосторонні відносини залежать від вирішення прикордонної суперечки.

Індія перешкоджає компаніям торгувати з Китаєм і інвестувати в нього, заборонила деякі програми для мобільних телефонів, розроблені сусідом, і скоротила видачу віз громадянам Китаю.

  • Китайський державний “Картографічний сервіс стандартних карток” оприлюднив комплект географічних карт на 2023 рік, на яких вперше території Росії вказані як частина Китаю. Мовиться про Великий Уссурійський острів на річці Амур.

Вінтажний Ferrari Анджеліні Джолі буде виставлений на аукціоні Christie’s у Парижі 20 листопада.

У Венесуелі від жовтня почали святкувати Різдво. Міста прикрасили святковими декораціями, щоб відволікти населення від нещодавніх скандальних виборів.

Командування 123 бригади територіальної оборони проведе розслідування обставин загибелі командира батальйону Ігоря Гриба, який, як повідомляється, вчинив самогубство під час бойового завдання на Вугледарському напрямку.

Працівники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру очільниці Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи. Її взяли під варту.

Президент США Джо Байден заявив про сумнів, щодо того, що майбутні президентські вибори відбудуться “мирно”. Водночас він пообіцяв, що вони будуть “вільними та справедливими”.