«Укрзалізниця» отримає 100 млн євро на відновлення та модернізацію інфраструктури

Джерело: Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України

Кабінет міністрів України ухвалив рішення скерувати “Укрзалізниці” 100 мільйонів євро в межах нової бюджетної програми.

Це кредитні кошти від Європейського інвестиційного банку (ЄІБ). Вони надійшли згідно з укладеною у 2016 році угодою між Україною та ЄІБ щодо модернізації української залізниці.

Гроші спрямують на будівництво, модернізацію та ремонт об’єктів залізничної інфраструктури, а також на придбання вантажних вагонів та інших засобів для перевезень.

У відомстві зазначили, що залізничний транспорт наразі – основний перевізник пасажирів та вантажів в Україні. Тому він відіграє ключову роль в обороноздатності та підтримці економіки.

Нагадаємо, Європейський інвестиційний банк – один із найбільших кредиторів України. На сьогодні портфоліо проєктів, які реалізує ЄІБ з українським державним, комунальним секторами та бізнесом, сягає понад 7 мільярдів євро.

Довідково. У червні 2023 року Європейський інвестиційний банк і “Укрзалізниця” підписали грантову угоду Європейського Союзу у розмірі 6,7 млн євро для нагальних потреб залізничного транспорту в Україні.

Київська обласна прокуратура поновила право власності держави на ліс, що має особливе значення для екології столичного регіону. Рішеннями суду у чотирьох справах задоволено позови прокурорів до низки юридичних осіб про повернення лісових земель у Бориспільському районі загальною площею понад 60 га.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.