У Китаї вирує тайфун Саола: є загиблий та серйозні руйнування

Джерело: Reuters

Тайфун Саола обрушився на південну китайську провінцію Гуандун вранці 2 вересня, внаслідок чого загинула щонайменше одна людина, а в багатьох районах серйозні руйнування.

Азійський фінансовий центр Гонконг і сусідня з Китаєм густонаселена провінція Гуандун 1 вересня скасували сотні рейсів і закрили підприємства, школи та фінансові ринки через наближення тайфуну.

Саола, швидкість вітру якого сягала понад 200 км/год, став одним із найсильніших штормів, які загрожували південній провінції з 1949 року. За словами китайської влади, тайфун вийшов на сушу в місті Чжухай і тоді його швидкість вітру уповільнилась до 160 км/год.

Роботу залізниці в Гуандуні було дозволено поступово відновити з 8:30 ранку (00:30 за Гринвічем), повідомив залізничний оператор.

Попри ослаблення, Саола продовжує впливати на регіон, заявила китайська влада. Зараз тайфун рухається до східного узбережжя Тайваню.

Понад 300 пасажирів застрягли в аеропорту Гонконгу після того, як було скасовано близько 460 рейсів, повідомила адміністрація аеропорту міста.

Повалені дерева були розкидані на багатьох дорогах, насамперед на більш відкритих віддалених островах. У гамірному районі Козвей-Бей багато будівельних знаків злетіли.

Велике вікно вилетіло з офісної будівлі в районі Tseung Kwan O, показали кадри телекомпанії TVB. На фотографіях, опублікованих у Facebook, видно, як рівень води на пляжі Репулс-Бей піднявся на кілька метрів вище звичайного рівня, частково затопивши визначний храм Тін Хау.

Понад 500 осіб шукали притулку в державних притулках, а понад 50 осіб потрапили до лікарень через тайфун, повідомляє уряд.

Місцеві ЗМІ повідомляють, що одна людина загинула в Шеньчжені після того, як дерево впало та врізалося в її автомобіль.

За прогнозами, тайфун Хайкуй, не такий сильний, як Саола, обрушиться на гірське та малонаселене далеке південно-східне узбережжя Тайваню вдень 3 вересня і принесе сильний дощ на весь острів наступного тижня.

Дві основні внутрішні авіакомпанії Тайваню скасували всі рейси на 3 вересня, а уряд попередив людей триматися якомога далі від пляжів і гірських районів.

Після низки вибухів електронних пристроїв у Лівані армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) почала перекидання 98-ї дивізії із сектора Гази на північний кордон.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.