Ексгенсек ООН запропонував шлях створення трибуналу для переслідування російської агресії проти України

Джерело: “Голос Америки”

Колишній генеральний секретар ООН Гі Мун заявив, що світу необхідно створити міжнародний трибунал для переслідування злочину агресії Росії проти України. Він закликав створити механізм для притягнення Путіна та його поплічників до відповідальності за міжнародні злочини.

Для подібного трибуналу спершу необхідна спеціальна резолюція Генеральної Асамблеї ООН, сказав ексгенсек ООН. За його словами, цей механізм закриє правову прогалину, оскільки чинний Міжнародний кримінальний суд не може переслідувати злочин агресії. Причиною стало те, що Росія не ратифікувала Римський статут, з іншого боку, рішення Ради Безпеки ООН Росія заветує.

“Мир чи справедливість – це хибний вибір”, – заявив ексгенсек ООН щодо можливих нарікань, що прагнення справедливості може затягнути шлях до миру.

Він наголосив, що російсько-українська війна є “кричущим” порушенням Статуту ООН. На його думку, трибунал має отримати широку міжнародну підтримку, зокрема серед країн Азії, Африки та Латинської Америки.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.