В Україні на війні загинув доброволець з Колумбії 

Джерело: El Tiempo

Захищаючи Україну загинув доброволець із Колумбії Алехандро Еррера Евіа.

Він був професійним військовим і працював у прокуратурі та Корпусі технічного розслідування (КТР). 

У грудні 2022 року Еррера поїхав до України, щоб вступити до лав Збройних сил України.

Прибувши в Україну, він попередив колумбійців, які планують приєднатися до військових угруповань:

“Добре проаналізуйте, це не для того, щоб збентежити вас, а тому, що якщо ви приїдете, то прийдіть психологічно готовими до того, з чим вам доведеться зіткнутися”, — зазначив Еррера.

За попередніми даними, колумбієць став жертвою вибуху. Раніше цього вересня родині зателефонували та повідомили, що він загинув. 

“Я розмовляла з ним за кілька днів до цього. Він сказав мені: “Мамо, якщо зі мною щось трапиться, я вже сказав їм, щоб вони мали силу, моїм іншим братам і сестрам вони також потрібні””, – розповіла мати військового Марія дель Кармен.

Еррера мав дружину та сина, з якими він намагався в’їхати до Сполучених Штатів у 2022 році, однак їх депортували.

Посольство Колумбії в Польщі вже зв’язалося з родиною, щоб пояснити процедуру, якої слід дотримуватися, поки він може бути репатрійований. Родині також повідомили, що процес може тривати до трьох місяців і можливо доставлять лише прах.

“Я прошу допомоги, щоб мені його прислали цілим. Він пішов живим, а тепер мені його відправляють у мішку. Я хочу його тут поховати, я не хочу, щоб мені прислали прах”, – сказала його мати. 

У селищі Велентенському на Херсонщині внаслідок російської атаки поранень зазнали жінка та водій швидкої допомоги. 

93-річний американець та ветеран армії США Вітаутас Пачкаускас підтримує Україну і з початку війни вже 130 разів виходив на проукраїнські акції.

Лідер фракції “Євросолідарність” Петро Порошенко привіз в Миколаїв партію обладнання для моніторингового центру “Ай-Петрі СВ”, однак “за вказівкою згори” його не впустили на обʼєкт. 

Речниця теруправління ДБР у Хмельницькому Катерина Герасімук розповіла, що ДБР вивчає список “ухилянтів”, який знайшли під час обшуків у кабінеті керівниці Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяни Крупи. 

Станом на 16:00 суботи, 5 жовтня, від початку доби по всій лінії фронту зафіксували 67 бойових зіткнень. Найгарячішим залишається Покровський напрямок.