Російський пілот, який перелетів в Україну на гелікоптері, отримав винагороду в 500 тисяч доларів

Джерело: AL Jazeera

Російський пілот, який перелетів в Україну на ворожому гелікоптері Мі-8, отримає винагороду у півмільйона доларів за те, що перейшов на бік України й забрав із собою російську військову техніку.

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов заявив у вівторок, 5 вересня, що гроші будуть виплачені в національній валюті, гривні, і закликав інших російських військових наслідувати їхній приклад і перейти на бік України.

“Це лише початок, попереду ще більше. Зараз відкривається нова сторінка – це люди, які приймають принципове ідеологічне рішення, ті, хто засуджує війну Росії проти України, які разом із технікою – зараз ми говоримо про дорогу техніку, про Мі-8 гелікоптер – прийняти свідоме рішення і стати на бік добра”, – сказав Юсов.

В Україні є офіційний список нагород для російських військових, які втекли з військовою технікою, такою як авіація та важке озброєння. За російський танк, наприклад, винагорода становить 100 тисяч доларів.

ДОВІДКОВО: 5 вересня представники Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов та Артем Шевченко повідомили, що результати безпрецедентної спецоперації під кодовою назвою “Синиця”, внаслідок якої наша держава отримала російський гелікоптер Мі-8 та технологічне обладнання на його борту, вже суттєво вплинули на боєздатність ворожої авіації.

Зауважується, що це матиме довготривалі згубні наслідки для планів ворога, а українській розвідці дозволить краще зрозуміти ворожу систему звʼязку та безпеки.

Під час пресконференції озвучили раніше невідомі деталі спецоперації.

Зокрема, Юсов повідомив, що процес тривав пів року з моменту, коли Кузьмінов сконтактував з українськими спецслужбами та виявив бажання перелетіти в Україну.

Російський пілот зазначив, що ухвалив рішення не брати участь у злочинній війні проти України ще в грудні 2022 року. Зауважив, що поштовхом до такого рішення стало “повне розуміння всього, що відбувається”.

Кузьмінов був підписаний на сторінки ГУР в соцмережах з потрібними контактами. Пілот звернувся, і згодом розпочалася секретна переписка.

9 серпня о 16:30 пілот злетів з аеродрому “Курск”, летів на наднизькій висоті у режимі радіомовчання. Під час перетину кордону по вертольоту відкрили вогонь зі стрілецької зброї: на думку Максима, це були росіяни. Кузьмінов зазнав поранення в ногу, відлетів на 20 кілометрів від кордону та приземлився в узгодженому місці.

Двоє інших членів екіпажу почали поводити себе агресивно, побігли з вертольота в бік кордону. Зауважується, що їх довелося ліквідувати.

Згідно із законом, Україна виплатить російському пілоту грошову компенсацію, гарантує безпеку йому і членам сімʼї, а також надасть право вибору відносно подальшого місця проживання і роботи. Однак, нині пілот розмірковує над наміром долучитися до Сил Оборони України і далі протидіяти російській агресії.

Представник Воєнної розвідки звернувся до російських військовослужбовців, нагадавши, що наша держава демонструє відкритість і демократичність.

Пані посол Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова повідомила, що 400 мільйонів євро з першого траншу від прибутків із заморожених російських активів скерували на фінансування українських оборонних підприємств, зокрема на виробництво САУ “Богдана”.

26 вересня глава США Джозеф Байден проведе зустріч із президентом Володимиром Зеленським у Білому домі, щоб обговорити підтримку України у війні проти Росії.

Компанія Tesla американського мільярдера та винахідника Ілона Маска, віддалено відключила голові Чечні Рамзану Кадирову автомобіль Cybertruck.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.