7 вересня: яке сьогодні свято, іменини, традиції, прикмети

Джерело: Букви

7 вересня відзначають Всесвітній день поширення інформації про м’язову дистрофію Дюшена та Всесвітній день знищення військової іграшки. За церковним календарем сьогодні преподобного Луки Глибокоречінського.

Всесвітній день поширення інформації про м’язову дистрофію Дюшена: м’ядистрофія Дюшена – це генетичне захворювання, що характеризується швидким прогресуванням м’язової дистрофії. Призводить до повної втрати здатності рухатися та в підсумку до смерті. Хворіють тільки чоловіки. Жінки можуть бути носіями гена. Дата дня про поширення хвороби не випадкова: сьоме число дев’ятого місяця вибрано за кількістю екзонів у гені дистрофіну — їх 79.

Всесвітній день знищення військової іграшки: ініціатором створення окремої дати є Всесвітня організація допомоги сиротам та дітям, позбавленим піклування рідних батьків. Лікарі і психологи все ще сперечаються про військові іграшки. Одні вважають, що за правильного використання вони розвивають у дітей сміливість, бажання захищати, вірність Батьківщині, а інші стверджують, що вони програмують малят на агресію, створюють неправильне уявлення про смерть.

У різних країнах світу сьогодні відзначають:

  • Україна – День воєнної розвідки України
  • Бразилія – День Незалежності
  • Мозамбік – День перемоги
  • Австралія – Національний день тварин, що знаходяться під загрозою зникнення
  • Фіджі – День конституції

Цього дня у світі:

  • 70 — римляни захопили і сплюндрували Єрусалим.
  • 1792 — перша група колишніх запорозьких козаків під командою полковника Сави Білого висадилася в Тамані. Цю дату звичайно вважають за початок заселення українцями Кубані.
  • 1812 — відбулася переможна для французів Бородинська битва між військами Наполеона та Російської Імперії.
  • 1822 — Бразильська імперія оголосила незалежність від Королівства Португалія.
  • 1892 — у США відбувся перший професійний боксерський поєдинок за сучасними правилами — в боксерських рукавичках і з трихвилинними раундами.
  • 1940 — Третій Рейх розпочав бомбардування Лондона.
  • 1971 — у Києві було оголошено про споріднення й братання міст Києва і Кіото.

Яке сьогодні церковне свято:

7 вересня в церковному календарі – день пам’яті преподобного Луки Глибокоречінського. Народився він у місті Каппадокія та в історію Церкви увійшов як третій ігумен Спасової обителі, яка ще називалася “Глибокі ріки”. Всі монахи в монастирі вели аскетичний спосіб життя та постійно дотримувалися посту, який межував з голодуванням. Також ченці щодня поширювали серед людей Слово Боже. Особливою справедливістю та побожністю серед інших вирізнявся Лука.

Прикмети:

  • Журавлі летять високо і повільно — осінь буде дощовою та холодною
  • На хвойних деревах шишки ростуть низько — скоро вдарять перші морози, а якщо високо — зима буде пізньою
  • Шишки закриваються і стають щільними — до сильної негоди

Традиції:

  • Цього дня дівчата і жінки чистили цибулю з нового урожаю, яка викликала сльози. Дівчата навіть заплітали овоч у коси та молилися святому, щоб отримати таке саме міцне волосся як коси з цибулі. Вважалося, що Лука накликає сильні сльози, щоб дівчина “наплакалася” перед вступанням до шлюбу.

Іменини сьогодні святкують:

Андрій, Василь, Григорій, Євген, Іван, Лев, Лука, Макар, Микола, Михайло, Олександр, Петро, Сава, Стефан.

За даними синоптиків, у неділю, 22 вересня, в Україні очікується суха погода, подекуди – туман.

Станом на 22:00 в суботу, 21 вересня, загалом від початку цієї доби на фронті відбулося 125 бойових зіткнень. Більша частина боїв відбулася на Покровському, Лиманському та Курахівському напрямках. 

Фахівці повідомили The New York Times, що тривале сидіння протягом цілого дня може спричинити “сідничну амнезію”.

Протягом дня, 21 вересня, російські загарбники здійснили 81 обстріл прикордонних територій та населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 175 вибухів. 

Поліція Ісландія застрелила рідкісного білого ведмедя, оскільки вважала, що він становить загрозу для місцевої жительки, заявила влада.