Петиція про відкриття публічних е-декларацій чиновників набрала необхідну кількість підписів

Джерело: Букви

6 вересня військовослужбовець та експерт із питань реформи охорони здоров’я Олександр Ябчанка зареєстрував петицію щодо повернення електронного декларування під час війни та відкриття майнових декларацій чиновників. Приблизно за 3 години петиція набрала усі необхідні підписи (25 тисяч).

Олександр Ябчанка у петиції зазначив, що не підтримавши поправку про оприлюднення електронних декларацій для державних службовців, народні депутати “пішли проти заяв Європейського Союзу, послів G7 та депутатів Європарламенту”.

“Кількість журналістських розслідувань, де фігурують народні депутати та представники виконавчої влади разюча. В цей час приховувати від українців декларації влади — це покривати тотальну корупцію у країні”, – написав Ябчанка.

Петицію продовжують підписувати й вже є понад 57 тисяч підписів.

Суддя Східного апеляційного господарського суду Михайло Слободін зазначив, що “історія із закриттям доступу до декларацій представників влади, без жодних сумнівів, є ганебною”. 

“Суспільство веде екзистенційну боротьбу із зовнішнім ворогом, а псевдоеліти, діючи у власному політичному і меркантильному інтересі, руйнують черговий рубіж міцності. Ми ж усі розуміємо, як таке “декларування” позначиться на допомозі від наших партнерів і на патріотизмі людей, які нас захищають”, – написав Слободін.

Він додав, що ця ситуація є “ще однією покупкою в супермаркеті життя, де товар отримають псевдоеліти, а оплатять покупку хлопці на фронті і звичайні українці”.

Обов’язкове декларування для чиновників було тимчасово зупинене в перші тижні повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

ДОВІДКОВО: 5 вересня у Верховній Раді не підтримали поправку про оприлюднення електронних декларацій для державних службовців. Депутати також вирішили притягати до відповідальності тих, хто не подасть декларацію у встановлений термін.

Законопроєкт про відновлення е-декларування чиновників зареєстровано 27 липня. 

Цей законопроєкт був визнаний невідкладним і прийнятий в той же день, що і базовий законопроєкт із поправками до його положень. 

Законопроєкт є особливо важливим для виконання Україною семи рекомендацій щодо вступу до ЄС. 

У жовтні Єврокомісія представить звіт з оцінкою виконання Україною цих заходів.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.

Іспанська поліція заарештувала у Мадриді чоловіка, який мав намір продати підроблену картину Леонардо да Вінчі за 1,3 мільйона євро.

Петро Порошенко сьогодні доставив великий вантаж для бригад ЗСУ на сході України. Пʼятий Президент вважає, що допомога армії — це найважливіше. 

Літак, що вилетів з аеропорту Паолуччі поблизу Модени та прямував до Франції, зник з радарів на центральній півночі Італії. На його борту перебували троє французьких громадян.

Уряд Німеччини надав Силам оборони новий пакет військової допомоги. Серед іншого, Україна отримає танки LEOPARD, всюдиходи Bandvagn та дрони Vector.