Залужний провів телефонну розмову з начальником Штабу оборони ЗС Румунії: обговорили атаки РФ на портову інфраструктуру

Джерело: Валерій Залужний у Telegram

Вчора, 8 вересня, Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний провів телефонну розмову з начальником Штабу оборони Збройних сил Румунії генералом Даніелем Петреску.

Під час розмови сторони обговорили ситуацію, що склалася через російські повітряні атаки на цивільну та портову інфраструктуру на Дунаї. А також безпекові ризики, питання взаємодії та обміну інформацією з партнерами.

Крім того, Головнокомандувач ЗСУ наголосив на необхідності посилення протиповітряної оборони України.

Зазначимо, що нещодавно президент Румунії Клаус Йоганніс заявив, що російські атаки на річкові порти України на Дунаї сповільнять експорт зерна, а інші маршрути необхідно покращити.

Румунський чорноморський порт Констанца є найбільшим альтернативним експортним маршрутом України, куди зерно надходить автотранспортом, залізницею або баржами по Дунаю.

Президент Йоганніс, виступаючи в середу, 6 вересня, на саміті країн-учасниць ініціативи Трьох морів у Бухаресті, сказав:

“Звичайно, напади на українські порти на Дунаї є величезною проблемою. Звичайно, це певним чином сповільнить експорт. Ми посилимо інші маршрути, ми прийняли українські морські перевезення через наші румунські територіальні води біля Чорного моря, ми продовжимо збільшувати експорт залізничним і автомобільним транспортом”.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.

Петро Порошенко сьогодні доставив великий вантаж для бригад ЗСУ на сході України. Пʼятий Президент вважає, що допомога армії — це найважливіше. 

Уряд Німеччини надав Силам оборони новий пакет військової допомоги. Серед іншого, Україна отримає танки LEOPARD, всюдиходи Bandvagn та дрони Vector.

Заступниця голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень Марина Хонда поінформувала, депутати Київради підтримали ініціативу мера стосовно надання матеріальної допомоги пораненим військовим, зареєстрованим у Києві.

У четвер, 19 вересня, російський суд ув’язнив студента на майже два місяці за позитивні заяви про український воєнізований підрозділ.