Залужний та американський генерал Міллі спілкуються кілька разів на тиждень

Джерело: CBSNews

Голова Об’єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі щотижня спілкується з Головнокомандувачем Збройних сил України Валерієм Залужним. Інколи вони проводять зустрічі до трьох разів на тиждень.

Американським журналістам показали секретний командний центр, звідки США стежать за контрнаступом Сил оборони України. У підземеллях Пентагону на екранах демонструють мапи бойових дій на сході та півдні України.

За словами генерала, він не бачив аналогів бойових дій тим, які відбуваються в Україні.

“Я був у багатьох перестрілках. Я кілька разів підривався в машині на мінах, саморобних вибухових пристроях і від пострілу гранатомета. Але ніколи не мав справи з подібною інтенсивністю”, – зазначив Марк Міллі.

Фото: CBS NEWS

Генерал зауважив, що допомагав планувати український контрнаступ, але він побачив жорсткіший, ніж очікувалося, опір росіян.

“Але в цьому і полягає різниця між війною на папері і реальною війною. На ній гинуть реальні люди і вибухають реальні машини, тому в таких ситуаціях люди схильні сповільнюватися. Але вони роблять це дуже обдумано, і з кожним днем просуваються вперед”, – зауважив військовий.

Утім, Україна обирає цілі та вирішує, чи завдавали ударів, а США надають розвідувальну інформацію. Військовий визнав, що Силам оборони належить звільнити ще дуже багато територій. Також попереду їх ще очікують сезонне погіршення погодніх умов і важка боротьба.

Міллі підкреслив, що невідомо, як довго політична воля українського народу зможе витримати такий рівень кривавої бійні, і те саме стосується Росії.

“Жодна зі сторін на цю мить не досягла своїх політичних цілей військовим шляхом, і війна триватиме до тих пір, поки одна або інша сторона не досягне цих цілей, або поки обидві сторони не вирішать, що настав час сісти за стіл переговорів, тому що вони не можуть досягти своїх цілей військовим шляхом. А цей час ще не настав”, – зауважив він.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.