У середньому 78% українців вважають, що президент відповідальний за корупцію в уряді та воєнних адміністраціях — опитування

Джерело: Фонд Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва

Згідно з результатами опитування, у середньому 78% українців заявили, що вважають президента напряму відповідальним за корупцію в уряді та воєнних адміністраціях. Здебільшого люди старшого віку – більш вимогливі до глави держави, ніж молодь.

Фото: Фонд Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва

Лише 18% опитуваних зазначили, що не погоджуються з вищезгаданою тезою. Якщо 70% респондентів віком 18-29 погоджуються, що глава держави несе відповідальність за корупцію, то серед людей віком 60+ частка критично налаштованих зростає до 81%.

Фото: Фонд Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва

Також близько 47% опитаних вважають корупцію найбільшою перешкодою для розвитку підприємництва у країні. Ще 37% назвали найбільшою перешкодою руйнування внаслідок війни, 36% – неадекватну систему податкового адміністрування і контролю, 36% – слабку підтримку з боку держави.

Частіше корупцію згадували на сході (55%) та рідше на заході (43%) країни. Так само із заходу (30%) на схід (43%) помітно зростає критичне ставлення до податкового контролю.

Фото: Фонд Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва

Про відтік фахівців та підприємців за кордон частіше згадували опитувані зі східних (40%) та південних областей (33%), але менше у західних (22%) та центральних регіонах (27%).

Фото: Фонд Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва

Станом на 20:00 28 вересня внаслідок авіаційного удару РФ по Сумах вже відомо про десять загиблих та 22 поранених.

Естонія, Латвія, Литва та Польща шукатимуть фінансування ЄС для будівництва мережі бункерів, загороджень, розподільних ліній і військових складів уздовж своїх кордонів з Росією та Білоруссю, повідомила Естонія.

Президент Грузії та лідери опозиції висловили свої обурення з приводу реклами, оприлюдненої правлячою партією, яка використала фотографії руйнувань в Україні, нібито стверджуючи, що тільки вона може зберегти мир з Росією.

Згідно з новими польськими освітніми правилами, від 1 вересня українські учні, які знайшли прихисток у Польщі, зобовʼязані вчитись у польській школі.

Окупанти в суботу, 28 вересня, завдали авіаудару по Слатиному Харківської області. Загинули троє людей, ще щонайменше троє поранених.