США скасували низку санкцій щодо Ірану задля звільнення п’яти громадян з полону – Reuters

Джерело: Reuters

США скасували деякі санкції стосовно Ірану, аби той гарантував, що звільнить п’ятьох громадян США з полону в рамках угоди щодо обміну полоненими. Держсекретар Ентоні Блінкен вважає, що їхнє скасування “відповідає інтересам національної безпеки США”.

Головними пунктами угоди між США та Іраном, згідно з якою п’ятьом громадянам США буде дозволено залишити Іран, були звільнення в США п’яти іранців та перерахування $6 млрд, заморожених через санкції. Йдеться про іранські кошти, які перекажуть із закритих рахунків Південної Кореї до Катару. Вони мають використовуватися “виключно для гуманітарних операцій”.

Планується, що обмін полоненими і переказ 6 млрд доларів можуть відбутися вже наступного тижня. США також зобов’язалися звільнити п’ятьох іранських громадян, які нині утримуються під вартою.

Скасовані санкції стосуються деяких фінансових установ в юрисдикції Німеччини, Ірландії, Катару, Південної Кореї та Швейцарії, які можуть брати участь в угодах з Національною іранською нафтовою компанією, Центральним банком Ірану та іншими іранськими фінансовими установами, що залишаються під санкціями США.

На саміті у Вашингтоні НАТО планує зміцнити співпрацю з Південною Кореєю, зокрема щодо України.

Естонія передала Україні зенітно-ракетні комплекси малої дальності Mistral та ракети до них. Про це повідомило Міністерство оборони Естонії у суботу, 6 липня.

Улюбленець британців – кіт Ларі може покинути свій дім. В резиденції прем’єра на Даунінг-стріт побоюються через можливу ворожнечу між головним мишоловом Ларрі та кішкою Джо-Джо новообраного прем’єра Кейра Стармера.

Міністерство оборони повернуло Збройним силам України тисячі одиниць техніки. У відомстві зазначили, що “активно працюють над забезпеченням ЗСУ необхідними ресурсами”.

В Одесі фітнес-тренер образив військового і побажав смерті усім українським захисникам. Відео цього інциденту опублікував одеський волонтер і активіст Дем’ян Ганул. Причина конфлікту залишається невідомою.