У Росії між двома спецслужбами розгорнулася боротьба за активи Пригожина – NYT

Джерело: New York Times

Після смерті ватажка ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина між російськими Службою зовнішньої розвідки (СЗР) і розвідкою Міноборони – Головним управлінням Генштабу (ГРУ) розгорнулася боротьба за активи його імперії. При цьому прибуткові операції в Африці вважаються “найголовнішим призом”.

Як пояснили у виданні, власником частини цивільних активів може стати син Пригожина Павло. Водночас він має право претендувати і на військові, оскільки деякі найманці не хочуть переходити під керівництво сторонніх структур і підтримують передачу влади синові Пригожина.

За словами західних посадовців, за основні підрозділи імперії Пригожина змагаються дві розвідувальні структури – Служба зовнішньої розвідки (СЗР) і розвідка Міноборони – Головне управління Генштабу (ГРУ). Так, СЗР, ймовірно, забере медіабізнес – організації, що займаються пропагандою і дезінформацією за кордоном; а найманські операції опиняться під контролем Міністерства оборони і ГРУ.

У виданні зауважили, що ознаки цього вже помітно. Зокрема наприкінці серпня до африканських країн, де діє ПВК “Вагнер”, здійснила візит делегація російських військових на чолі із заступником міністра оборони Юнус-Беком Євкуровим.

Окрім цього, до складу делегації входив один з провідних російських шпигунів, генерал Андрій Авер’янов. На думку західних посадовців, Авер’янов є головним кандидатом на керівництво принаймні частиною операцій “Вагнер”.

Утім, експерти додали, що російська влада не зможе повністю контролювати “Вагнер” або керувати ПВК так само ефективно, як Пригожин. Потенційним спадкоємцем імперії може стати син Павло, який, за словами самого Пригожина, воював у Сирії і “був та постійно знаходиться в гарячих точках у складі ПВК “Вагнер”.

Як повідомляється, Павло Пригожин може зберегти деякі російські активи батька, проте для країн за кордоном важлива також і геополітична складова військової підтримки. Опитані американські посадовці переконані, що до проведення військових операцій за кордоном можуть бути залучені інші найманські групи, і головним кандидатом є ПВК “Редут”, заснована колишніми десантниками і офіцерами військової розвідки.

“У найслабших країнах Африки, як і раніше, фіксується сильний ринок для головної пропозиції “Вагнер” – захисту режиму. А смерть Пригожина тільки посилила апетит деяких африканських країн до більш тісних відносин з Кремлем. Зокрема йдеться про тих, які раніше побоювалися ПВК “Вагнер”, таких як Буркіна-Фасо”, – підкреслили співрозмовники видання.

ДОВІДКА: 23 серпня у Тверській області РФ розбився літак Embraer ERJ 135 з бортовим номером RA-02795, що належить засновнику ПВК “Вагнер” Євгену Пригожину. Згодом російські пропагандисти підтвердили, що на борту літака перебував Пригожин та співзасновник ПВК “Вагнер” Дмитро Уткін.

Колишній генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна може стати членом альянсу, навіть попри триваючу повномасштабну війну.

Члени банди з автоматами увірвалися в місто Понт-Сонде, вбивши щонайменше 70 осіб і змусивши понад 6000 людей тікати. Лідер банди “Гран Гріф” Лаксон Елан заявив, що це була помста за пасивність цивільних під час нападів поліції на його людей.

Три нідерландські активістки закликають вшанувати пам’ять невинних жінок, які стали жертвами полювання на відьом у XV-XVII століттях, встановивши національний пам’ятник.

Дональд Трамп, колишній президент США, а нині кандидат від Республіканської партії, вважає, що Ізраїль має атакувати іранські ядерні об’єкти у відповідь на запуск балістичних ракет з Ірану.

Рік тому, 5 жовтня, 2023 року ворог завдав удару ракетою “Іскандер” по селу Гроза в Харківській області. Тоді загинуло 59 людей.