Підготовка до опалювального сезону входить у фінальну стадію – Шмигаль

Джерело: Денис Шмигаль у Telegram

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що підготовка до осінньо-зимового періоду входить у свою фінальну стадію.

За його словами, захист стратегічних об’єктів енергетики – один із пріоритетів у підготовці до опалювального сезону. Робота ведеться серйозна та системна.

“Ми робимо проєкти, які ніхто ще у світі не робив. За тижні встановлюємо та ремонтуємо те, на що в інший час ішли б місяці або навіть роки”, – наголосив глава уряду.

Також він наголосив, що держава продовжує готувати енергосистему до осінньо-зимового періоду. Станом на сьогодні підготовка, за його словами, входить у свою фінальну стадію.

“Атомні електростанції. Відремонтовано 7 атомних енергоблоків, ще два стануть у стрій до старту опалювального сезону. Загальна їхня потужність складе 7,8 ГВт. Робимо важливий крок до енергонезалежності – на Рівненській АЕС почали завантажувати нове ядерне паливо компанії Westinghouse замість російської монополії на подібні види палива. Європа разом з Україною повинні усунути РФ з цього ринку, щоб позбутися енергетичної загрози”, – зауважив очільник уряду.

Як зазначив Денис Шмигаль, Міненерго взяло на себе зобов’язання, що до початку сезону запрацюють 25 енергоблоків теплових електростанцій, які дадуть енергосистемі 4,5 ГВт потужності. Відремонтовано майже 80% обладнання теплоелектроцентралей.

Зокрема, тривають інтенсивні ремонти, які завершаться вчасно. Крім того, відремонтовано та перебувають у ремонті 35 гідроагрегатів ГЕС потужністю майже 2,3 ГВт.

За даними Міненерго, загалом у систему вже додано 804 МВт із запланованих додаткових 1,7 ГВт потужностей.

За словами прем’єр-міністра, також до зими готові 15,2 тис. котелень, близько 84% тепломереж, 78% центральних теплопунктів, понад 80% житлових будинків, 86% шкіл, дитсадків та лікарень. За місяць має бути 100%.

Крім того, глава уряду наголосив, що в місцевих бюджетах достатньо коштів для завершення усіх підготовчих робіт до настання холодів: “Там, де це потрібно, слід прискоритися, щоб встигнути вчасно увімкнути людям тепло”.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…