Розвідувальний безпілотник НАТО вперше пролетів над Фінляндією

Джерело: пресслужба НАТО

Розвідувальний дрон НАТО вперше здійснив політ над територією Фінляндії, яка навесні цього року офіційно стала членом Північноатлантичного альянсу.

Безпілотний літальний апарат, який летів на великій висоті над територіями членів Альянсу та в міжнародному повітряному просторі, збирав дані для членів Альянсу для підтримки їхнього колективного стримування та оборони.

Відтак, ця місія стала першим випадком, коли дрон RQ-4D сил наземного спостереження НАТО (NAGSF) пролетів над Фінляндією. Ця місія з’явилася на тлі того, що ВПС НАТО продовжують активізувати свої розвідувальні місії на східних кордонах Альянсу після початку повномасштабної війни Росії проти України.

З 2022 року флот безпілотних літальних апаратів Альянсу для наземного спостереження виконував численні місії на східному фланзі НАТО, переважно в Чорноморському регіоні. Політ 13 вересня також допоміг операторам NAGSF ознайомитися з новою місцевістю.

Дистанційно пілотований літальний апарат RQ-4D, який отримав прізвисько “Фенікс”, є одним із найдосконаліших безпілотних літальних апаратів у світі, який забезпечує розвідку та спостереження на великій території.

Літаки, що належать і експлуатуються НАТО, базуються в Сігонеллі, Італія, і можуть перебувати в повітрі понад 30 годин за раз. Дані спостереження та розвідки, зібрані літаком і проаналізовані експертами NAGSF, надаються всім членам Альянсу для інформування про процеси прийняття рішень.

Нагадаємо, що на початку квітня цього року Фінляндія офіційно стала 31-м членом НАТО.

Лідер фракції “Євросолідарність” Петро Порошенко привіз в Миколаїв партію обладнання для моніторингового центру “Ай-Петрі СВ”, однак “за вказівкою згори” його не впустили на обʼєкт. 

Речниця теруправління ДБР у Хмельницькому Катерина Герасімук розповіла, що ДБР вивчає список “ухилянтів”, який знайшли під час обшуків у кабінеті керівниці Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяни Крупи. 

Станом на 16:00 суботи, 5 жовтня, від початку доби по всій лінії фронту зафіксували 67 бойових зіткнень. Найгарячішим залишається Покровський напрямок.

Цього тижня три українські атомні станції уклали угоди на зведення захисних споруд. Попри те, що Хмельницька — це найменша АЕС в Україні (має в експлуатації 2 енергоблоки), витрати на її захист сягнуть 1,7 мільярда гривень. Це найбільша сума серед усіх станцій.

Улітку 2024 року російські окупанти стратили чотирьох українських військових на території агрегатного заводу у Вовчанську за наказом командування.