Представниця ЄС заявила, що блок повинен відмовитися від експорту російського ЗПГ

Джерело: AL Jazeera

Європейська комісарка з питань енергетики Кадрі Сімсон сказала, що блок повинен скоротити експорт російського зрідженого природного газу (ЗПГ) і прагнути повністю відмовитись від нього.

Сімсон зазначила, що за останні 12 місяців ЄС імпортував 12,4 млрд кубометрів російського ЗПГ.

Імпорт російського ЗПГ в Європу з січня по липень зріс на 40%  порівняно з тим же періодом до війни в Україні у 2021 році, попри плани ЄС відмовитися від російського викопного палива до 2027 року.

“Ми можемо і повинні скоротити російський експорт ЗПГ, щоб повністю його припинити. Я хочу, щоб парламент і Рада погодилися, щоб газовий пакет містив жорсткі положення, які дозволять державам-членам індивідуально обмежувати доступ до російського експорту ЗПГ, якщо це дозволяє безпека постачання”, — сказав Сімсон на конференції в Польщі.

8 липня координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі повідомив, що Сполучені Штати Америки станом на сьогодні не планують скасовувати обмеження для Сил оборони щодо ударів американською зброєю вглиб території Росії.

Громадська організація “Зоопатруль Україна”, котра займається порятунком тварин з небезпечних і деокупованих регіонів країни, повідомила про втрату одного зі своїх підопічних внаслідок масованої ракетної атаки РФ. У притулку помер пес на прізвисько Лабрадор, у нього не витримало серце.

8 липня, близько 10-ї ранку російські війська завдали комбінованого ракетного удару по Україні із використанням ракет повітряного, морського та наземного базування. Силам ППО вдалося збити переважну більшість ворожих цілей.

Офіс Генерального прокурора передасть всі наявні матеріали та докази, повʼязані із масованою атакою РФ 8 липня до Офісу Прокурора Міжнародного кримінального суду. 

Лідер фракції “Європейська Солідарність” Петро Порошенко після масованого російського удару по Україні 8 липня закликав міжнародну спільноту визнати главу РФ Володимира Путіна злочинцем, а російський режим – терористичним.