Унаслідок повені в Лівії могли загинути до 20 тисяч осіб

Джерело: Al Arabiya

Унаслідок повені в місті Дерна (Лівія) могли загинути від 18 до 20 тисяч осіб, про це повідомив мер населеного пункту Абдулменам аль-Гаїті.

Як пояснили у виданні, таку оцінку міський голова Дерни навів на підставі кількості знищених районів.

За попередніми підрахунками влади, внаслідок руйнівної повені в Лівії могли загинути щонайменше 5000 осіб.

“Кількість зниклих безвісти обчислюється тисячами, а кількість загиблих, як очікують, сягне 10 тисяч”, – заявив міністр охорони здоров’я адміністрації, яка контролює схід Лівії, Осман Абдель Джаліль.

Зазначено, що в Дерні змило цілі квартали. На цвинтарі зібрали понад 700 неідентифікованих тіл, а місцева влада повідомляє, що тисячі людей зникли безвісти.

“Ситуація у місті Дерна стає дедалі трагічнішою, остаточних даних про кількість жертв немає. Багато районів залишаються недоступними”, – зауважив Джаліль.

Вказано, що багатьох людей змило у Середземне море. Вже кілька днів хвилі продовжують викидати їхні тіла на берег. Загинули цілі сім’ї. Багатьох ховають у великих братських могилах.

Фото: Mohamed Shalash/EPA-EFE

Міжнародна федерація товариств Червоного Хреста та Червоного Півмісяця в Лівії назвала кількість загиблих “величезною”.

За їхніми словами, боротьба з повінню “виходить за межі можливостей уряду, суспільства і народу”, і для того, щоб впоратися з його наслідками, буде потрібна міжнародна допомога.

ДОВІДКОВО: Шторм “Даніель”, який насунувся у неділю, призвів до обвалення двох гребель. Внаслідок цього вода ринула у бік Дерни та завдала катастрофічних збитків, зокрема було зруйновано мости, а потік води зносив цілі райони, відносячи їх у море.

Київська обласна прокуратура поновила право власності держави на ліс, що має особливе значення для екології столичного регіону. Рішеннями суду у чотирьох справах задоволено позови прокурорів до низки юридичних осіб про повернення лісових земель у Бориспільському районі загальною площею понад 60 га.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.