Армія РФ посилює оборону на Запоріжжі та передислоковує елітні підрозділи – ISW

Джерело: Інститут вивчення війни

Українські підрозділи просуваються на заході Запорізької області, що, ймовірно, змусило командування армії РФ віддати наказ про оборону в цьому регіоні та передислокацію елітних формувань.

“Впродовж останніх тижнів Кліщіївка була центром бойових дій в районі Бахмута. Переміщення будь-яких підрозділів 83-ї бригади ПДВ на тлі просування ЗСУ в районі Кліщіївки вказує на глибоке занепокоєння просуванням українських військ у західній частині Запорізької області. Також це свідчить про те, що армія РФ надає перевагу обороні в цьому регіоні”, – йдеться у звіті.

За даними аналітиків, північноосетинські добровольчі батальйони, які діють на заході Запорізької області, 16 вересня опублікували світлину, на якому нібито невеликий загін російської 83-ї окремої гвардійської десантно-штурмової бригади перебуває в Нестерянці Запорізької області.

“Наприкінці червня частини 83-ї бригади були розгорнуті для захисту від контрнаступу навколо Кліщіївки і були зафіксовані в боях в цьому районі наприкінці серпня”, – мовиться в матеріалі.

Водночас фахівці зазначають, що станом на 11 вересня підрозділи 83-ї бригади ще діяли біля Бахмута, “хоча частини бригади могли бути розділені між двома ділянками фронту”.

Спеціалісти також зауважили, що завдяки контрнаступальним операціям ЗСУ вдалося закріпити в цьому районі низку відносно елітних підрозділів та з’єднань: повітряно-десантні частини 98-ї дивізії, 11-ї бригади, 83-ї бригади, 31-ї бригади, 106-ї дивізії та 364-ї бригади спецпризначення головного управління ГРУ.

“До цього моменту армія РФ не відправляла ці формування на допомогу в обороні на заході Запорізької області, а українські операції навколо Бахмута, ймовірно, продовжують перешкоджати російському командуванню зробити це в повному обсязі”, – проаналізували аналітики.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.

Петро Порошенко сьогодні доставив великий вантаж для бригад ЗСУ на сході України. Пʼятий Президент вважає, що допомога армії — це найважливіше. 

Уряд Німеччини надав Силам оборони новий пакет військової допомоги. Серед іншого, Україна отримає танки LEOPARD, всюдиходи Bandvagn та дрони Vector.

Заступниця голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень Марина Хонда поінформувала, депутати Київради підтримали ініціативу мера стосовно надання матеріальної допомоги пораненим військовим, зареєстрованим у Києві.