До кінця року Франція стане світовим лідером у виробництві вина, випередивши Італію – Reuters

Джерело: Reuters

Внаслідок екстремальних погодних умов та грибкових захворювань, які серйозно уразили місцеві виноградники, цьогоріч виробництво вина в Італії знизиться на 12%.

“Виробництво вина в Італії, здається, скоротиться на 12% цього року до рівня нижче 44 мільйонів гектолітрів після того, як екстремальні погодні умови та грибкові захворювання серйозно уразили виноградники”, – йдеться в матеріалі.

Як пояснили у виданні, це означає, що Італія втратить позицію найбільшого виробника вина у світі та вперше за дев’ять років поступиться Франції.

За попередніми оцінками, виробництво впаде приблизно на 20% у центральних регіонах та майже на третину на півдні країни через поєднання поганих погодних умов та впливу грибка, відомого як “plasmopara viticola”.

Натомість на півночі Італії спостерігається невелике зростання виробництва – на рівні на 0,8%.

Зазначено, що грибок, що уражає лозу, викликає хворобу під назвою “несправжня борошниста роса винограду”.

“Урожай дуже складний, перш за все, через кліматичні зміни, які наприкінці весни та на початку літа викликали патогенні захворювання, а також повені, град та посуху”, – зауважив глава асоціації експертів-виноробів Assoenologi Ріккардо Котарелла.

Водночас, за його словами, це не позначиться на якості вина.

“З урожаю 2023 року ми, безперечно, отримаємо вина гарної якості”, – запевнив Котарелла.

Своєю чергою, Лівіо Проєтті, надзвичайний комісар ISMEA, зазначив, що зниження виробництва також не має викликати тривоги, оскільки наявні запаси перевищують 49 мільйонів гектолітрів, що є найкращим показником за останні шість років.

В Україні триває 968-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 675 тисяч осіб.

18 жовтня відзначають Європейський День боротьби з торгівлею людьми, Європейський день паперового пакета, Всесвітній день менопаузи та Міжнародний день жіночого щастя. Християни вшановують апостола і євангеліста Луку.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.