Україна готує заборону на імпорт овочів і фруктів з Польщі

Джерело: Politico

У відповідь на рішення польського уряду продовжити заборону на імпорт українського зерна — Україна готує заборону на імпорт овочів і фруктів з Польщі. Уряд планує скаржитися на Польщу, Угорщину та Словаччину до Світової організації торгівлі.

Як зауважив заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка, відповідні дії спровоковані тим, що визначені країни відмовилися виконувати рішення Європейської Комісії щодо скасування тимчасового обмеження імпорту пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику на території Болгарії, Польщі, Румунії, Словаччини та Угорщини.

Судові процеси планують розпочати вже 18 вересня. На його думку, дії трьох країн — це не просто внутрішня справа Євросоюзу, бо у такому випадку міжнародні торговельні партнери можуть засумніватися, що Єврокомісія говорить від імені всього Євросоюзу.

“Я думаю, весь світ повинен бачити, як країни-члени ЄС ставляться до торгових партнерів і самого ЄС, оскільки це може вплинути на інші країни”, – сказав Качка.

Словаччина продовжила попередні обмеження Єврокомісії до кінця року. Водночас Польща додала до переліку борошно та корми, а Угорщина заборонила понад два десятки продуктів, про які раніше не йшлося, включно з м’ясом.

“Ці свавільні заборони — це смішно. Думаю, Угорщина тут робить політичну заяву про те, що вона хоче заблокувати торгівлю з Україною, а також повністю ігнорувати Брюссель. І тому я вважаю, що це дуже зухвалий рух проти нас обох з боку Будапешта”, – зауважив він.

Польські обмеження вплинуть на значну частину українського експорту.

“Ми будемо змушені вжити заходів у відповідь на додаткові продукти та заборонимо імпорт фруктів і овочів з Польщі”, – додав заступник міністра.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.